Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biogeografie (KBI / PBIOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PBIOG - Základy biogeografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod2. Členění zemského povrchu3. Areál - základní charakteristiky4. Vývoj areálů a speciační procesy5. Ostrovní biogeografie - teorie6. Ostrovní biogeografie - využití v ochraně přírody7. Teorie deskové tektoniky8. Klima minulosti a současnosti, Milankovićovy cykly9. Vývoj života na Zemi z hlediska biogeografie10. Pleistocénní změny přírody střední Evropy11. Vývoj přírody střední Evropy v holocénu12. Regionální fytogeografie13. Regionální zoogeografie14. Biogeografie ČR

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní povědomí o rozložení ekosystémů v geografickém prostoru a geologickém čase; dále hlavní charakteristiky areálů. Studenti si osvojí historickou biogeografii, která je nezbytná pro porozumění dnešnímu rozšíření organismů i vzniku současných společenstev a také specifickou problematiku biogeografie ostrovní, jež má mj. úzký vztah k některým teoretickým aspektům ochrany přírody. Zvláštní pozornost je věnována střední Evropě, především pak změnám, které tuto oblast postihly v období čtvrtohor (kvartéru).

Literatura

Lomolino M.V., Riddle B.R., Whittaker R.J., Brown J.H. Biogeography. Fourth edition. Sinauer Associates Inc.,U.S. Sunderland., 2010. ISBN 0878934944.Hendrych, R. Fytogeografie. Praha, SPN, 1984. Ložek, V. Příroda ve čtvrtohorách. Praha, Academia, 1973. Hájek, J., Hotový, J., Koutecký, P., Matějů, J. Úvod do biogeografie. Praha, IDM MŠMT, 2004. Buchar, J. Zoogeografie. Praha, SPN, 1983.

Požadavky

Porozumění dnešnímu rozšíření organismů i vzniku současných společenstev a také specifické problematice biogeografie ostrovní, jež má mj. úzký vztah k některým teoretickým aspektům ochrany přírody.

Garant

Mgr. Kateřina Hotová Svádová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Hotová Svádová, Ph.D.