Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologická technika (KBI / PBIOT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PBIOT - Biologická technika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu1. Bezpečnost práce v laboratoři, základy práce s biologickým materiálem, zásady tvorby protokolů, doporučení pomůcky a jejich používání, doporučené ošacení, seznámení s podmínkami zakončení předmětu klasifikovaným zápočtem a seznámení s doporučenou studijní literaturou.2. Světelná mikroskopie ? přehled, zásady, použití různých druhů mikroskopů, praktické ukázky, výpočet zvětšení, použití clon a kondenzoru.3. Fluorescenční a elektronová mikroskopie, seznámení studentů s dalšími druhy mikroskopických technik.4. Postup a zásady při mikroskopování, popis jednotlivých částí, možné závady, údržba a čištění mikroskopu. Binokulární stereomikroskop a jeho použití.5. Práce s imerzními objektivy a s imerzním olejem, rozdíly při praktickém použití různých druhů školních mikroskopů.6. Odběr a konzervace biologického materiálu.7. Příprava mikroskopických preparátů, jejich pozorování a nákresy. Základy správně provedených nákresů, chyby a nedostatky.8. Zhotovení mikroskopických řezů, příčné řezy a jejich barvení, ukázky řezání velmi tenkých řezů mikrotomem.9. Metody počítání buněk, praktické použití počítacích komůrek, výpočty počtu buněk v roztoku, grafické metody vyhodnocení.10. Počítačové zpracování mikroskopických snímků, techniky digitální mikroskopie, fotogalerie preparátů. Základy práce s vědeckým mikroskopem. Metody měření velikosti mikroskopických objektů, výpočty velikosti, různé druhy měření.11. Instrumentální metody biologické techniky bakteriální test toxicity, kontrola znečištění složek životního prostředí (Stanovení inhibičního účinku vzorků vod na světelnou emisi Vibrio fischeri -zkouška na luminiscenčních bakteriích)12. Trvalé mikroskopické preparáty a jejich příprava.13. Základní postupy při přípravě barvených mikroskopických preparátů, práce s barvivy, použití barvících můstků.14. Gramovo barvení a negativní barvení mikroskopických preparátů.15. Kontrola protokolů, písemný test k ověření získaných znalostí, udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je naučit studenty správným postupům při mikroskopování, znát stavbu mikroskopu a osvojit si různé mikroskopické techniky a mikroskopie v procházejícím a dopadajícím světle, imerzní mikroskopie, správné používání clon a kondenzorů aj. Dále se student naučí zhotovování preparátů různými metodami (nativní a trvalé preparáty, fixační metody, barvení preparátů, roztěrové a roztlakové preparáty, mikroreliéfové preparáty.) Cílem je také naučit různé metody počítání buněk, měření velikosti mikroskopických objektů a metody digitální mikroskopické fotografie. Dále student získá praktické zkušenosti s metodami odběru, konzervace a uchování biologického materiálu. Studenti se naučí správně zhotovit biologické nákresy a sepisovat protokoly.

Literatura

Habrová, V. Biologická technika. SPN, Praha., 1981. Pazourková, Z. Botanická mikrotechnika. UK, Praha., 1986. Říhová, J. Mikroskopické praktikum z hydrobiologie. VŠCHT, Praha., 2002. Křísa, B. Sběr, preparace a konzervace rostlinného materiálu. SPN, Praha., 1989. Knoz, J., Opravilová, V. Základy mikroskopické techniky. Brno, Masarykova univerzita., 1992. ISBN 80-210-0473-8.Uhrín, V. Základy mikroskopických, submikroskopických a preparačních technik v biologii. Fakulta prírodných vied UKF, Nitra., 2003. Pazourek, J. Atlas anatomické stavby rostlin. Praha, Karolinum., 1992. Pazourek, Jaroslav. Atlas of plant anatomy. Prague, 1997. ISBN 80-901691-2-0.Lacey, A. J. Light microscopy in biology: A Practical Approach. Oxford Univ. Press., 1999. Hawes, C. R., Satiat-Jeunemaitre, B. Plant cell biology :a practical approach. Oxford University Press, 2001. ISBN 0-19-963865-9.Ruzin, S. E. Plant microtechnique and microscopy. Oxford Univ. Press., 1999. Chmelík, R. Trojrozměrné zobrazení v mikroskopii. FSI VUT, Brno., 2003. Lelláková, F. Zoologická technika. UK, Praha., 1985.

Požadavky

Pro získání zápočtu je podmínkou aktivní účast na cvičeních. Plnění zadaných úkolů na cvičeních s porozuměním. Vypracování laboratorních protokolů včetně nákresů. Při odevzdání protokolů prokázat pochopení řešené problematiky. Před udělením zápočtu píší studenti kontrolní test.

Garant

Ing. Vladimír Dvořák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vladimír Dvořák, Ph.D.