Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologická technika (KBI / PBITN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PBITN - Biologická technika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Bezpečnost práce v laboratoři, základy práce s biologickým materiálem, zásady tvorby protokolů, používání pomůcek a doporučené ošacení, seznámení s podmínkami zápočtu a studijní literaturou.2. Světelná mikroskopie ? přehled, zásady, použití různých druhů mikroskopů.3. Fluorescenční a elektronová mikroskopie, seznámení studentů s dalšími druhy mikroskopických technik.4. Postup a zásady při mikroskopování, popis jednotlivých částí, možné závady.5. Práce s imerzními objektivy, rozdíly při praktickém použití různých školních mikroskopů.6. Odběr a konzervace biologického materiálu.7. Příprava mikroskopických preparátů, jejich pozorování a nákresy.8. Zhotovení mikroskopických řezů, příčné řezy a jejich barvení, řezání velmi tenkých řezů ? mikrotom.9. Metody počítání buněk, praktické použití počítacích komůrek.10. Metody měření velikosti mikroskopických objektů.11. Počítačové zpracování mikroskopických snímků, techniky digitální mikroskopie, fotogalerie preparátů.12. Trvalé mikroskopické preparáty a jejich příprava.13. Základní postupy při barvení mikroskopických preparátů, práce s barvivy.14. Gramovo barvení a negativní barvení mikroskopických preparátů.15. Kontrola protokolů, písemný test k ověření získaných znalostí, udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je naučit studenty správným postupům při mikroskopování, při zhotovování preparátů a jejich úpravě, dále seznámit studenty s různými metodami počítání buněk, měření velikosti mikroskopických objektů a metodami odběru, konzervace a uchování biologického materiálu. Studenti se naučí správně zhotovit biologické nákresy a sepsat protokoly.

Požadavky

Pro získání zápočtu je podmínkou aktivní účast na cvičeních. Plnění zadaných úkolů na cvičeních s porozuměním. Vypracování laboratorních protokolů včetně nákresů. Při odevzdání protokolů prokázat pochopení řešené problematiky. Před udělením zápočtu píší studenti kontrolní test.

Garant

Ing. Vladimír Dvořák, Ph.D.