Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terenní botanické cvičení 2 (KBI / PBOC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PBOC2 - Terenní botanické cvičení 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terénní botanické cvičení seznamující s fylogenezí nižších a vyšších rostlin a hub a ochranou, hlavními skupinami a druhy nižších a vyšších rostlin podle požadavků přednášek. Organismy jsou demonstrovány s ohledem na jejich ekologické nároky, na jejich zapojení a význam v biocenóze. Během praxe rovněž seznámení se základy fytocenologie a s aspekty tvorby a ochrany životního prostředí.Demonstrace rostlin:- nomenklatura a systematické zařazení - důležité morfologické znaky- základní floristické, fytogeografické, ekologické a ochranářské charakteristiky rostlin- význam rostlin v přírodě a pro člověka.Cenobiont, populace a fytocenózy.Výběr lokalit je záměrně volen do jednotlivých vegetačních stupňů regionu, kde jsou v přírodě demonstrovány klimaxová a extrazonální rostlinná společenstva s charakteristikou biotických a abiotických podmínek. Zdůrazněno je estetické hledisko jednotlivostí přírody i krajinných celků.Vztahy rostlinstva k prostředí atd. Biodiverzita a ekologická charakteristika ekosystému vybraných chráněných území včetně ochrany životního prostředí.

Získané způsobilosti

Seznámení s hlavními skupinami vyšších rostlin (ale i nižších), s jejich ekologií a se základy fytocenologie, určování rostlin podle klíčů.Aspekty ochrany přírody a krajiny, tvorby a ochrany životního prostředí, ekologie atd.

Požadavky

a) Předložení herbáře 100 cévnatých rostlin z různých taxonomických skupin a 10 položek mechů, lišejníků a hub).b) Předložení protokolů z terénních cvičení.c) Závěrečný test praktického poznávání rostlin - 50 rostlin(určení druhu, zařazení do botanického systému, charakteristiky morfologické,chorologické, ochranářské, vazba ekologická a fytocenologická).ZŠ min. 70% úspěšnosti, SŠ min. 75% úspěšnosti.d) 100% účast

Garant

doc. RNDr. Jitka Málková, CSc.