Předmět Aplikované biotechnologie (KBI / PDBIO)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PDBIO - Aplikované biotechnologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Základní témata a okruhy studia jsou:- Biotechnologie založené na kultivaci mikroorganismů, rostlinných buněčných kultur, živočišných buněčných kultur- Geneticky modifikované mikroorganismy, rostliny a živočichové- Nanobiotechnologie- Aplikace biotechnologií v lékařství (buněčná terapie, genová terapie)- Aplikace biotechnologií ve farmacii (terapeutika, antibiotika a vakcíny)- Aplikace biotechnologií v potravinářství- Aplikace biotechnologií v zemědělství, lesnictví a zahradnictví- Aplikace biotechnologií v chemické výrobě (výroba enzymů, speciální chemikálie)- Aplikace biotechnologií v ochraně životní prostředí (např. úprava a čištění vody, produkce energie z obnovitelných zdrojů, zpracování odpadů, dekontaminace).Vybrané přednášky doc. Ostrý:-Využití vláknitých mikroskopických hub v biotechnologiích při výrobě potravin rostlinného a živočišného původu- Geneticky modifikované vyšší rostliny ? přínosy a možná nebezpečí- Využití nanobiotechnologie v zemědělství a potravinářstvíVybrané přednášky doc. Nemec:-Moderni přístupy ve vývoji nových látek s antimikrobnimi účinky.
Získané způsobilosti
Vedle tradičních a konvenčních biotechnologií se zabývá i problematikou geneticky modifikovaných organismů (GMO) a nanobiotechnologií.Studijní předmět je zaměřen na praktické využití uvedených poznatků a zahrnuje celou řadu aplikací např. v oblasti lékařství, farmacie, potravinářství, zemědělství, průmyslu a ochrany životního prostředí.
Literatura
Kreuzer H., Massey A. Biology and biotechnology. Washington, 2005. ISBN 1555813046.Custers, R. Průvodce biotechnologiemi: Biotechnologie v zemědělství a potravinářství. Praha, 2006. ISBN 80-200-1350-4.
Požadavky
Ústní zkouška proběhne formou odborné rozpravy.
Garant
doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.