Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná biologie a ekologie rostlin (KBI / PDEKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PDEKR - Aplikovaná biologie a ekologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost bude věnována především problematice stability a struktury rostlinných společenstev, biodiverzity, změn vegetace a způsobům jejího sledování, sběru dat a jejich vyhodnocení, využití vegetačního mapování v praxi (fytocenologie, geobiocenologie, lesnická typologie). Poskytnout studentům teoretický průřez problematikou ekologie rostlin se zaměřením na ekologii lesních a agro ekosystémů a poukázat na možnosti nejdůležitějších aplikací ekologie rostlin v praxi zemědělského, lesního hospodářství a ochrany přírody.Dalším tématem přednášek budou fyziologické procesy v rostlinách a jejich reakce na různé typy prostředí, mechanizmy adaptace a aklimatizace rostlin, mechanizmy stresových reakcí, působení abiotických (např. záření, teplota, voda, vzduch, minerální živiny, zasolení, pH, xenobiotika aj.) a biotických (např. kompetice, alelopatie, mykorrhiza, reakce rostlin na patogenní organizmy, antropogenní vlivy) stresových faktorů na rostliny.

Získané způsobilosti

Předmět si klade za cíl podstatně prohloubit znalosti získané v oblasti v magisterských studiích na kvalitativně vyšší úroveň s aplikační koncovkou. Pozornost bude věnována především problematice stability a struktury rostlinných společenstev, biodiverzity, změn vegetace a způsobům jejího sledování, sběru dat a jejich vyhodnocení, využití vegetačního mapování v praxi (fytocenologie, geobiocenologie, lesnická typologie). Poskytnout studentům teoretický průřez problematikou ekologie rostlin se zaměřením na ekologii lesních a agro ekosystémů a poukázat na možnosti nejdůležitějších aplikací ekologie rostlin v praxi zemědělského, lesního hospodářství a ochrany přírody. Dalším tématem přednášek budou fyziologické procesy v rostlinách a jejich reakce na různé typy prostředí, mechanizmy adaptace a aklimatizace rostlin, mechanizmy stresových reakcí, působení abiotických (např. záření, teplota, voda, vzduch, minerální živiny, zasolení, pH, xenobiotika aj.) a biotických (např. kompetice, alelopatie, mykorrhiza, reakce rostlin na patogenní organizmy, antropogenní vlivy) stresových faktorů na rostliny. Předmět bude podrobněji zaměřen na určitou oblast podle tématu disertačních prací a do této oblasti bude směrována i odborná rozprava. Předmět si klade za cíl podstatně prohloubit znalosti získané v oblasti v magisterských studiích na kvalitativně vyšší úroveň s aplikační koncovkou. Bude podrobněji zaměřen na určitou oblast podle tématu disertačních prací a do této oblasti bude směrována i odborná rozprava.

Literatura

Kovář, Pavel. Geobotanika. 1. vyd. Praha, 2002. ISBN 80-246-0359-4.Kovář et al. Natural Recovery of Human-made Deposits in Landscape. Praha, 2004. ISBN 80-200-1279-6.Vacek S. Péče o lesní ekosystémy v chráněných územích ČR. Praha, 2012. ISBN 9788072125883.Nobel, Park S. Physicochemical and environmental plant physiology. 2nd ed. San Diego, 1999. ISBN 0-12-520025-0.

Požadavky

Ústní zkouška formou odborné rozpravy

Garant

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.