Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomonitoring (KBI / PDMON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PDMON - Biomonitoring, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní témata přednášek:-Komplexní systém sledování životního prostředí.-Monitoring lesních ekosystémů s akcentem na antropogenní poškození lesů, a to zejména na zdravotní stav lesních porostů a jejich poškození imisemi.-Monitoring vodních ekosystémů, ukazatele kvality vod, indikátory znečištění-Monitoring agroekosystémů, analýzy půd, rostlin, měření fyziologických charakteristik rostlin, poškození rostlin, zdravotní stav rostlin- Metody průzkumu živočichů - odběry a odchyty vodních živočichů, průzkumy suchozemských bezobratlých, metody průzkumu hmyzu, ekologické metody, vyhodnocování zoologických vzorků; průzkumy obratlovců - odchyt, značení, dokumentace, práce s chráněnými a ohroženými druhy, ptáci - kroužkování, budky, hlasy, sledování jarního a podzimního tahu, savci ? kosterní pozůstatky, odchyty do živolovek, sítí, telemetrie.-Výstupy botanických a zoologických průzkumů - faunistická zpráva, ekologická zpráva, návrh managementu, plán péče, seznam druhů, rozšíření, odborný článek, review.- Bioindikační hodnocení vývoje imisní zátěže pomocí lišejníků a dalších organizmů-Metody sledování lidské expozice cizorodými látkami z životního prostředí, využití biomarkerů, včetně mikroRNA.-Bezpečnost potravin a monitoring kvality potravin

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení studentů s komplexním systémem sledování životního prostředí. Biologický monitoring zahrnuje především monitorování přítomnosti cizorodých látek v prostředí pomocí biologického indikátoru. Bude proveden teoretický průřez problematikou monitoringů ekosystémů, s akcentem na antropogenní poškození. Seznámení s hlavními rostlinnými a živočišnými druhy jako bioindikátory (včetně člověka), a způsoby jejich sledování. Metody sledování lidské expozice cizorodými toxickými nebo potenciálně toxickými látkami z prostředí , pozornost bude věnována i problematice odběrů vzorků, analytických metod, vyhodnocení získaných dat a komplexní interpretaci výsledků. Předmět bude směrován do určité oblasti podle zaměření disertační práce a v této oblasti by student měl prokázat komplexní přehled.

Literatura

Conti ME et al. Bioindicators and biomarkers for environmental quality and human exposure assessment. Biological monitoring: theory and application. UK, Southamton, Boston: WIT Press, 2008. ISBN 9781845640026.Gupta RC. Biomarkers in Toxicology. Amsterdam, Boston, Heidelberg, London: Elsevier Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-404630-6.Vlašín M. Klíč k určování obojživelníků a plazů. Brno: Rezekvítek, 2007. Vacek, S. et al. Zdravotní stav a dynamika lesních ekosystémů Krkonoš pod stresem vyvolaným znečištěním ovzduší. Brno-Mendelova Un.:Folia forestalia Bohemica. Lesnická práce, s.r.o., č. 4,, 2007.

Požadavky

Ústní zkouška formou odborné a vědecké rozpravy.

Garant

doc. RNDr. František Malíř, Ph.D.