Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologická fyziologie živočichů (KBI / PEFZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PEFZI - Ekologická fyziologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ekologická fyziologie živočichů1. Úvod do ekofyziologie, vnější a vnitřní faktory ovlivňující organismus, ekosystémy a biosféra, biotické a abiotické faktory životního prostředí.2. Cíle ekologické fyziologie studium fyziologických dějů ve stavu změny, stres, změny funkcí a chování organismu v důsledku stresu a při narušené homeostáze. Reaktivita organismu (fyziologická a patologická reaktivita). Aklimatizace a adaptace. Přirozené a extrémní faktory životního prostředí.3. Dýchání v různých podmínkách prostředí. Změny v dýchání při potápění. Dýchání ve vysoké nadmořské výšce. Vliv vzduchu a tlaku tekutiny na dýchání. Vliv vlhkosti, plynu a látek v ovzduší, vliv látek rozpuštěných ve vodě.4. Příjem potravy - specializace, sezónní vlivy. Endoparazité a endoparazité. Důsledky podvýživy, hladu a přejídání.5. Metabolismus a termoregulace, změny metabolismu - aerobní a anaerobní podmínky. Teplo a teplota. Diapauza, estivace, hibernace, dormance. Exotermní a endotermní organismy.6. Ekofyziologie tělesných tekutin a krve, cévní systém, osmoregulation, množství vody a solí v těle buňky organismu v hypotonickém a hypertonické prostředí, sladkovodních a mořských živočichů. Ekologické důsledky a možnosti přežití při vysoušení. Osmoregulace. Imunitní odpověď.7. Receptory a smyslové orgány, vliv záření (světla) na živočichy. Biorytmy. Zvuky a hluk, mechanické (fyzikální) faktory - tlak, plynné látky, magnetismus, elektřina.8. Vliv půdy, vody a vybraných chemických látek na organismy, vliv nedostatku vitaminů. Příklady vlivu některých jedů a dalších nebezpečných látek.9. Úvod do ekofyziologie nervového systému a žláz s vnitřní sekrecí. Vliv partnerské skupiny na fyziologickou aktivitu těla v průběhu života a pobyt v různých prostředích. Reflexy. Zpětná vazba.10. Fyziologické a genetické aspekty mezidruhových interakcí. Vztah živočichů a rostlin. Vztahy virů, jednobuněčných a mnohobuněčných organismů.11. Faktory pro přežití jednotlivce a druhů na Zemi. Globální problémy lidstva, civilizační choroby (chronické neinfekční onemocnění), ekologické katastrofy.12. Fyziologické funkce organismů ve srovnání s člověkem.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámi studenty s příčinami a důsledky adaptací fyziologických funkcí živočichů ? od molekulární a buněčné úrovně až po úroveň celého organismu ? v různých podmínkách přírodního prostředí. Nedílnou součástí studia je charakteristika změn chování živočichů vyvolaných faktory prostředí a posouzení rozsahu možných změn fyziologických funkcí ? ještě umožňujících zachování homeostázy a přežití živočichů při změnách vnějších (biotických i abiotických) faktorů přírodního prostředí.

Literatura

Eckert, R. Animal physiology, mechanisms and adaptation. New York. ISBN 9780716738633.Sherwood, L., Klandorf, H., Yancey, P. H. Animal physiology - from genes to organisms. Toronto, 2005.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je účast na praktických cvičeních (80 %), zpracování protokolů ze všech praktických cvičeních a dosažení dostatečného počtu bodů v testech při ověřování znalostí.Zkouška je ústní nebo písemný test (minimum 70 %).

Garant

RNDr. Michal Hruška

Vyučující

RNDr. Michal HruškaRNDr. Martin Kuneš, Ph.D.