Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční biologie (KBI / PEVBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PEVBI - Evoluční biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do evoluční biologie, vývoj evolučního myšlení2. Vlastnosti živých organismů, přirozený výběr3. Mechanismy mikroevoluce ? mutace, gen. drift, molekulární tahy, tok genů, polymorfismus4. Evoluce genů a ontogenetických procesů5. Evoluce pohlavního rozmnožování a její důsledky, pohlavní výběr6. Vznik a vývoj života na Zemi, základy protobiologie7. Evoluce sociality, chování, a kulturní evoluce8. Druh a jeho koncepce9. Speciace a extinkce10. Makroevoluce11. Evoluce parazitů, mimetické jevy12. Fylogenetika a její metody13. Fylogeneze organismů se zaměřením na Eukaryota14. Alternativní evoluční teorieV programech celoživotního vzdělávání (např. DVPP) bude přímá výuka redukována.

Získané způsobilosti

Student by měl pochopit základní evoluční procesy a jejich mechanismy, získat poznatky o důležitosti evoluční biologie a způsobech hodnocení příbuznosti ve fylogenetice.

Literatura

Flegr J. Evoluční biologie. Academia, Praha, 2005. Zrzavý J., Storch D., Mihulka S. Jak se dělá evoluce. Academia, Praha, 2007. Markoš A. Tajemství hladiny. Dokořán, Praha, 2004. Flegr J. Úvod do evoluční biologie. Academia, Praha, 2007.

Požadavky

Zkouška ? prokázání znalosti předepsané látky a odborných termínů.

Garant

Mgr. Petr Bogusch, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Bogusch, Ph.D.