Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie rostlin (KBI / PFYRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PFYRO - Fyziologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OSNOVA PŘEDNÁŠEK1. Úvod, fyziologický význam organel rostlinné buňky. Fyzikálně chemické vlastnosti cytosolu, příjem vody, transportní pochody na buněčné úrovni.2. Úvod do metabolizmu, enzymy, makroergické sloučeniny, redoxní systémy.3. Fotosyntéza, primární a sekundární pochody.4. Fixace CO2 u C4 a CAM rostlin, fotorespirace u C3 a C4 rostlin, metabolizmus sacharidů.5. Respirace - glykolýza, Krebsův cyklus, dýchací řetězce.6. Metabolizmus lipidů, aminokyselin, nukleových kyselin, bílkovin, regulační mechanizmy, sekundární metabolizmus.7. Vodní provoz rostlin, transportní procesy v rostlinách. Heterotrofie.8. Minerální výživa rostlin, příjem, utilizace a fyziologický význam jednotlivých živin.9. Růst rostlin, fáze růstu, diferenciace, faktory ovlivňující růst rostlin, rostlinné hormony.10. Celistvost rostlin, korelace, regenerace, polarita, rostlinné explantáty.11. Vývoj rostlin, klíčení, tvorba květů, tvorba a růst plodů, odpočinek a stárnutí rostlin.12. Dráždivost a pohyby rostlin.13. Fyziologie stresu.OSNOVA CVIČENÍ (čtyřhodinové bloky):I. Vodní provoz rostlinII. FotosyntézaIII. Minerální výživa rostlinIV. Růstové regulátory a celistvost rostlinV. Dlouhodobé pokusy a respiraceVI. Sekundární metabolity rostlin a explantátové kulturyVII. Pohyby rostlin, vyhodnocení dlouhodobých pokusů, zápočet

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je pochopení základních principů fungování rostlinného organizmu. Především objasnit zákonitosti fyziologie rostlinné buňky a rostliny jako celku. Upevnit a vytvořit vazby mezi látkovým a energetickým metabolizmem, mezi strukturou a funkcemi, mezi vnitřním a vnějším prostředím rostliny. Objasnit biofyzikální, biochemické, fyziologické a ekologické základy fotosyntézy, dýchání, výživy rostlin, vodního režimu, transportu látek, procesů růstu a vývoje, pasivních i aktivních pohybů rostlin.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu:a) docházka na cvičení (omluvena pouze jedna neúčast), aktivní zájem o práci a úspěšné splnění povinných úkolůb) formálně i obsahově bezchybné protokolyVšechny podmínky zápočtu musí mít student splněny nejpozději jeden den před termínem konání zkoušky. V den zkoušky není možné plnit podmínky zápočtu.Požadavky na zkoušku:Písemná část: splnění testu (tj. více než 75% správných odpovědí)Ústní část: student si vylosuje a podpovídá na tři otázky ze tří okruhů otázek.

Garant

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.