Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie rostlin (KBI / PFYZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PFYZR - Fyziologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OSNOVA PŘEDNÁŠEK1.- 2. Úvod, fyziologický význam organel rostlinné buňky. Fyzikálně chemické vlastnosti cytosolu, příjem vody, transportní pochody na buněčné úrovni.3.- 4. Fotosyntéza, primární a sekundární pochody, Fixace CO2 u C4 a CAM rostlin, fotorespirace u C3 a C4 rostlin, metabolizmus sacharidů.5. Respirace - glykolýza, Krebsův cyklus, dýchací řetězce.6. Metabolizmus lipidů, aminokyselin, nukleových kyselin, bílkovin, sekundární metabolizmus.7. Vodní provoz rostlin, transportní procesy v rostlinách. Heterotrofie.8. Minerální výživa rostlin, příjem, utilizace a fyziologický význam jednotlivých živin.9. Růst rostlin, fáze růstu, diferenciace, faktory ovlivňující růst rostlin.10. Rostlinné hormony, celistvost rostlin, korelace, regenerace, polarita, rostlinné explantáty.11. Vývoj rostlin, klíčení, tvorba květů, tvorba a růst plodů, odpočinek a stárnutí rostlin.12. Dráždivost a pohyby rostlin.13. Fyziologie stresu.OSNOVA CVIČENÍ (čtyřhodinové bloky):I. Vodní provoz rostlinII. FotosyntézaIII. Minerální výživa rostlinIV. Růstové regulátory a celistvost rostlinV. Dlouhodobé pokusy a respiraceVI. Sekundární metabolity rostlin a explantátové kulturyVII. Pohyby rostlin, vyhodnocení dlouhodobých pokusů, zápočet

Získané způsobilosti

Seznámení s principy fungování rostlinného organizmu. Objasnit zákonitosti fyziologie rostlinné buňky a rostliny jako celku.Upevnit a vytvořit vazby mezi látkovým a energetickým metabolizmem, mezi strukturou a funkcemi, mezi vnitřním a vnějším prostředím rostliny. Biofyzikální, biochemické, fyziologické a ekologické základy fotosyntézy, dýchání, minerální výživy, vodního režimu, transportu látek, procesů růstu a vývoje, pasivních i aktivních pohybů rostlin. Fyziologie stresu.

Literatura

Tůma, Jiří. Fyziologie rostlin. 1. vyd. Hradec Králové, 1998. ISBN 80-7041-542-8.http://kfrserver.natur.cuni.cz/studium/prednasky/pavlova/fyzrost/nullTaiz, Lincoln. Plant physiology. 4th ed. Sunderland, 2006. ISBN 978-0-87893-856-8.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu:- formálně i obsahově bezchybné protokolyPožadavky na zkoušku:Písemná část: splnění testu (tj. více než 70% správných odpovědí)Ústní část: student si vylosuje a podpovídá na tři otázky ze tří okruhů otázek.

Garant

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.RNDr. Zuzana Dučaiová, PhD.Lenka Tůmová, CSc.