Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologie (KBI / PGEOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PGEOL - Geologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled a systém geologických věd. Základní literatura.Předmět mineralogie. Krystalové vlastnosti nerostů.Krystalová struktura nerostů.Krystalová morfologie, elementy souměrnosti.Krystalové soustavy, přehled významných krystalů nerostů.Vlastnosti nerostů.Přehled systematické mineralogie.Předmět petrologie, genetická klasifikace hornin.Magmatické horniny.Sedimentární horniny.Metamorfované horniny.Postavení Země ve vesmíru.Vnitřní stavba a vlastnosti Země.Strukturní a dynamická geologie.Endogenní dynamika, desková tektonika, exogenní dynamika.Přehled historické geologie.Regionální geologie ČR.Základy zoopaleontologie (bez strunatců).Základy fytopaleontologie

Získané způsobilosti

Získání znalostí a poznatků z obecné geologie (atronomické, strukturní, dynamické geologie), mineralogie a petrografie, základy historické geologie a paleontologie,regionální geologie ČR aj. vybraných regionů. V rámci cvičení získání znalostí a dovedností v určování základních nerostů a hornin a jejich vlastností, základních fosilií. Problematika ochrany geologických fenomenů v ČR.

Literatura

Montgomery C. W.:. Fundamentals of Geology. London, 2001. Janoška, M. Geologie pro učitele. UP, Olomouc, 1999. Beazley M. Anatomie Země. Praha, 1981. Chlupáč I. a kol. Geologická minulost České republiky. Praha, 2002. Kukal Z., Pošmourný K., Němec J. Geologická paměť krajiny. Praha, 2006.

Požadavky

Zápočet udělen za aktivní práci při cvičeních, za předložení seminární práce (didaktické využití geologických poměrů daného území) a za prokázaní (formou průběžných testů apod.) úplných znalostí příslušné látky z učiva základní a střední školy.Zkouška ústní a praktická (orientace v krystalových tvarech, poznávání nerostů, hornin a fosilií).

Garant

doc. RNDr. Jan Vítek

Vyučující

doc. RNDr. Jan Vítekdoc. RNDr. Jan Vítek