Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie a virologie (KBI / PMIVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PMIVI - Mikrobiologie a virologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:1. Mikrobiologie obecně, základní etapy v historii mikrobiologie.2. Charakteristika bakterií, struktura bakteriální buňky, dělení a sporulace.3. Vznik bakteriálních kolonií, morfologie a znaky bakteriálních kultur.4. Množení a růst bakteriálních kultur, růstová křivka.5. Metabolismus bakterií, výživa, zdroje energie, růstové faktory.6. Vliv vnějších faktorů na růst bakterií.7. Genetika bakterií, základní pojmy, mutace bakterií, transformace, transdukce, konjugace.8. Bakterie a prostředí, vztahy mezi bakteriemi a vyššími organismy.9. Významné skupiny patogenních mikroorganismů.10. Normální a patogenní mikroflóra lidského těla.11. Fyzikální a chemická struktura virionu, nukleokapsid a jeho stavba.12. Reprodukce viru, virus a organismus.13. Reprodukce viru, regulace virové reprodukce, genetika virů.14. DNA a RNA viry, významná virová onemocnění.15. Původ virů, ekologie a přehled systému virů.Osnova cvičení :1. Bezpečnost práce. Příprava sterilního skla, materiálu a potřeb. Způsoby sterilizace.2. Živné půdy pro mikroorganismy. Lití ploten, šikmé agary.3. Důkaz všudypřítomnosti mikroorganismů.4. Aseptický způsob očkování, použití bakteriologické kličky.5. Aseptický způsob očkování, použití bakteriologické pipety.6. Izolace Bacillus subtilis ze senného nálevu. Thermoresistence Bacillus subtilis.7. Typy kultivačních půd. Izolace čisté kultury.8. Barvení karbolfuchsinem. Pozorování bakteriálních buněk.9. Barvení podle Grama. Pozorování bakteriálních buněk.10. Negativní barvení kongočervení. Pozorování bakteriálních buněk.11. Stanovení citlivosti bakterií na antibiotika.12. Stanovení koncentrace živých buněk výsevem na plotnu.13. Určování počtu buněk pomocí počítací komůrky.14. Metabolické reakce vybraných bakteriálních druhů.15. Shrnutí. Zápočet.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními poznatky o mikroorganismech. Zvláště s funkcemi mikrobiální buňky, ukázat porovnání struktury buněk bakteriálních s buňkami rostlinnými a živočišnými, seznámení s buněčným cyklem, výživou a metabolismem bakterií a mikrobiálními společenstvy. Důraz se klade také na seznámení s významnými skupinami mikroorganismů. Dále seznámit studenty s půdou a vodou jako stanovištěm mikroorganismů, koloběhy biogenních prvků, taxonomií virů, bakterií, kvasinek a mikromicet. U virů seznámit s původem, strukturou, genetikou a reprodukcí virů. Na závěr také ukázat na bakteriální a virová onemocnění. Cílem praktických cvičení z mikrobiologie je seznámit studenty se základními metodami práce v mikrobiologické laboratoři.

Požadavky

Pro získání zápočtu je podmínkou aktivní účast na cvičeních. Plnění zadaných úkolů na cvičeních s porozuměním. Vypracování laboratorních protokolů včetně nákresů. Při odevzdání prokázat pochopení řešené problematiky.Zkouška se sestává ze zodpovězení tří vylosovaných otázek z předloženého souboru rozděleného na tři části (každá otázka z jedné části): první část je z obecné mikrobiologie, druhá část z bakteriologie a virologie a třetí část z mikrobiologické techniky.

Garant

Ing. Vladimír Dvořák, Ph.D.