Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana přírody a krajiny (KBI / POCHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / POCHR - Ochrana přírody a krajiny, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Biologie ochrany přírody (předmět ochrany přírody a krajiny, počátky státní ochrany přírody, současné zajištění ochrany přírody státem a nevládními organizacemi, základní ekologické principy)2) Druhová ochrana (legislativní zajištění druhové ochrany, praktická ochrana druhů ? záchranné programy, záchranné stanice, záchranné kultivace, řízené zásahy na podporu ochrany druhů, CITES)3) Územní ochrana (maloplošná a velkoplošná chráněná území, Natura 2000, péče o MCHÚ ? plány péče, řízené zásahy, ekologie obnovy, inventarizace, průzkumy)4) Druhová diverzita a diverzita stanovišť (základní principy biologické rozmanitosti, ostrovní biogeografie, fragmentace prostředí, invaze)5) Volná krajina I (významné krajinné prvky, přechodně chráněné plochy, památné stromy, voda v krajině ? ochrana přirozených toků, mokřadů, vodních ploch, pramenišť, retence vody v krajině, povodně, revitalizace, malé vodní elektrárny, rybniční hospodaření)6) Volná krajina II (krajinný ráz ? přírodní parky, územní systém ekologické stability, hospodaření ve volné krajině ? lesnictví, zemědělství)7) Dokumentace v ochraně přírody, dotační politika státu v ochraně přírody a Evropské unie (Program péče o krajinu, Program obnovy přirozených funkcí krajiny, Agroenvironmentální programy)8) 2- 3 exkurze: územní, druhová a obecná ochrany přírody a krajiny

Získané způsobilosti

Osvojení principů ochrany přírody respektujícími jak biologické zákonitosti tak společenské hodnoty. Promítnutí těchto principů do územní ochrany (tvorba sítě chráněných území ? VZCHÚ, MZCHÚ, sítě evropsky významných lokalit ? EVL), do druhové ochrany (ochrana druhů, jejich biotopů a stanovišť), do obecné ochrany (významné krajinné prvky ? VKP, památné stromy ? PS, územní systém ekologické stability, ochrana krajinného rázu). Získání přehledu o praktickém zajištění všech typů ochrany přírody (územní, druhová, obecná), např. monitoring a inventarizace, management a tvorba plánů péče o chráněná území, legislativní ochrana, červené a černé seznamy, záchranné programy a kultivace. Seznámení s dotační politikou státu ve vztahu k ochraně přírody a krajiny.

Požadavky

1) závěrečný test se 2 opravnými termíny2) seminární práce = esej na vybrané téma z problematiky ochrany přírody a krajiny3) 100 % účast na terénních exkurzích (2-3)

Garant

RNDr. Romana Prausová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Romana Prausová, Ph.D.