Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana stanovišť a druhů (KBI / POSAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / POSAD - Ochrana stanovišť a druhů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V souladu s cíly oboru bude úkolem studenty teoreticky a prakticky naučit:1. Sledovat a popisovat rozmanitost živých organismů;2. Porozumět vlivu zejména lidských aktivit na jednotlivé druhy, společenstva a ekosystémy (zejména jejich stanoviště);3. Získat vědomosti a dovednosti v ochraně a obnově druhové a biotopové diverzity.

Získané způsobilosti

Pojmy, obsah, cíle teoretické i praktické. Příčiny ohrožení ztrát biodiverzity, především zánik a devastace stanovišť (dále změny klimatu, exploatace určitých druhů, zavádění nepůvodních druhů, invazivní druhy, zněčišťování prostředí cizorodými látkami, další antropické vlivy ? např. masová rekreace). Ochrana biodiverzity na úrovni druhové, genetické a systémové - zachování stanovišť, které tvoří klíčové prvky dynamické ekologické stability. Kategorie ochrany druhů ve světě a v ČR (legislativa, červené seznamy a knihy), ochrana biotopů. Metody studia biodiverzity: např. ÚSES, NATURA2000: EVL, monitoring biotopů a druhů (extenzivní, intenzivní), BIP, hodnocení biologická, SEIA, EIA. V návaznosti na přednášky budou v terénních cvičeních představeny a odzkoušeny základní metody studia diverzity druhů a stanovišť, včetně návrhů optimálního managementu.

Požadavky

Prerekvizitami je úspěšné absolvování předmětů Úvod do ŽP a základy environmentalistiky, Obecná ekologie, Ekologie rostlin a Ekologie živočichů. Podmínkou udělení kz je 100% aktivní účast na terénních cvičeních, vypracování protokolů z exkurzí na vysokoškolské úrovni a 70% úspěšnost při testu.

Garant

doc. RNDr. Jitka Málková, CSc.