Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedologie (KBI / PPEDO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PPEDO - Pedologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Úvod2.Vznik půdy3.Složení půdy4-5. Půdní vlastnosti - fyzikální, chemické a biologické6. Půdotvorný proces a jeho dílčí pochody7-9. Principy klasifikace půd v ČR a ve světě. Systematika půd. Charakteristika základních půdních jednotek.10. Půdní průzkum. Bonitace a oceňování půd.11. Eroze půdy a protierozní ochrana, rekultivace a zúrodňování půd.12. Hygiena půdy.13. Monitoring půd.14. Půdní fond a jeho ochrana. Evidence půdy.15. Legislativa ? půdní fond.Program cvičení (čtyřhodinové bloky):1. úvod, fyzikální vlastnosti, půdní struktura, půdní druh2. chemické vlastnosti půd, agrochemické vlastnosti půd, pH, sorpce3. organická hmota, humus, biologie půdy4. systematika půd - půdní typy

Získané způsobilosti

Vznik půdy. Složení půdy. Půdní vlastnosti - fyzikální, chemické a biologické. Půdotvorný proces a jeho dílčí pochody. Principy klasifikace půd v ČR a ve světě. Systematika půd. Charakteristika základních půdních jednotek. Půdní průzkum. Eroze půdy a protierozní ochrana, rekultivace a zúrodňování půd. Bonitace a oceňování půd. Hygiena půdy. Monitoring půd. Půdní fond a jeho ochrana. Evidence půdy. Legislativa půdní fond.

Literatura

Šarapatka B. Pedologie a ochrana půdy. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-3736-1.Duchaufour P. Pedology: Pedogenesis and classification. London, 2013. ISBN 978-9401160056.

Požadavky

Zápočet: protokoly z laboratorních cvičeníZkouška: písemná část - test 70% správných odpovědí

Garant

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.