Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální mikrobiologie (KBI / PSPMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PSPMI - Speciální mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1. Obecná epidemiologie infekčních nemocí. Vliv faktorů na šíření infekcí.2. Speciální epidemiologie vybraných infekčních nemocí ? 1.část.3. Speciální epidemiologie vybraných infekčních nemocí ? 2.část.4. Lékařská mikrobiologie, její náplň, rozdělení, lékařská mikrobiologická diagnostika.5. Mikroflóra lidského těla.6. Lékařská mykologie a parazitologie.7. Hygiena a zdravý životní styl, hygiena výživy ? 1. část.8. Hygiena a zdravý životní styl, hygiena výživy ? 2. část.9. Vitamíny, minerály a prevence.10. Potravinové doplňky výživy a prevence.11. Mikrobiologie výživy.12. Mikrobiologie životního prostředí - půda.13. Mikrobiologie životního prostředí - voda.14. Mikrobiologie životního prostředí - ovzduší.15. Mikrobiologická diagnostika životního prostředí.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy obecné epidemiologie, s uceleným přehledem současných poznatků o nejzávažnějších infekčních onemocněních, rozdělených podle skupin převažujícího způsobu jejich přenosu a s možnostmi klasické léčby. Dále předmět seznámí studenty s principy lékařské mikrobiologie a diagnostiky, s přirozenou i patogenní mikroflórou lidského těla a s lékařskou mykologií a parazitologií. Pomůže také studentům ve správné prevenci ? v orientaci ve zdravé výživě, vitamínech a doplňcích výživy. Část věnovaná hygieně je zaměřena na aktuální problémy životního prostředí, ovzduší, vody a výživy. Mikrobiologie životního prostředí seznámí studenty s půdou, vodou a ovzduším jako stanovištěm mikroorganismů. Podrobně se zde seznámí se způsoby diagnostiky těchto složek prostředí.

Požadavky

Pro získání zápočtu je podmínkou aktivní účast na přednáškách a vypracování seminární práce. Zkouška se sestává ze zodpovězení dvou otázek z předloženého souboru rozděleného na dvě části (každá otázka z jedné části) a z obhájení seminární práce.

Garant

Ing. Vladimír Dvořák, Ph.D.