Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užitková botanika (KBI / PUZBT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PUZBT - Užitková botanika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Organizace, požadavky. Vymezení užitkových rostlin.2. Význam rostlin ekologický, zdravotní, hospodářský, estetický.3. Protierozní účinky, kaptace, rostliny jako bioindikátory prostředí.4. Fytoterapie, aromaterapie, praktické ukázky. Alternativní medicína. Homeopatie.5. Základní obsahové látky v rostlinách využitelné pro člověka. Zásady sběru a sušení léčivých rostlin. Odborná terminologie užitkových částí.6.? 9. Přehled běžných léčivých rostlin ? demonstrace (taxonomie, ekologie, využití).10. Základní jedovaté rostliny.11. Hospodářsky důležité rostliny.12. ? 13. Referáty studentů, diskuse, u budoucích pedagogických pracovníků didaktické využití na školách všech stupňů.

Získané způsobilosti

Hlavním cílem kurzu je, aby studenti získali nejen poznatky o hospodářsky a ekologicky důležitých rostlinách (především flóry ČR), ale i praktické dovednosti v jejich poznávání a užití, aby získaly zájem o další vzdělávání; byli schopni vypracovat kvalitní samostatnou práci z problematiky, naučili se pracovat s médii a odbornou literaturou, fotodokumentaci a svoji seminární práci z oblasti užitkových rostlin obhájili.

Požadavky

Aktivní účast při kurzech. Obhajoba seminární práce, rozbor problematiky. Seminární práce z oblasti užitkových rostlin dle vlastního výběru s dokumentací rostlin, správným formálním členěním a citacemi nejméně 3 zdrojů, kvalitní obsah, rozsah min. 10 stran. Test ? 70% úspěšnost.

Garant

doc. RNDr. Jitka Málková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.