Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vegetace ČR (KBI / PVEGB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PVEGB - Vegetace ČR, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

10 hodin teorie1. Organizace předmětu, požadavky k udělení klasifikovaného zápočtu, základní pojmy2. Rekonstrukce vegetace na území ČR. Základní členění biotop, přírodní, člověkem pozměněné či uměle vytvořené3. Vodní toky a nádrže, mokřady a pobřežní vegetace4. Prameniště a rašeliniště. Skály, sutě a jeskyně.5. Alpínské bezlesí.6 ? 7. Sekundární trávníky a vřesoviště8. ? 9. Křoviny. Lesy10. Biotopy člověkem pozměněné či uměle vytvořené.V teorii využití velkého počtu podpor: posterů základních biotopů, skript, fotokatalogu popsaných fotografií všech biotopů ČR (záběry na porost, do porostu, druhy diagnostické, dominantní, běžné i významné ? v různých fenofázích, záběry celých rostlin i jejich detaily)20 hodin praktické výukyPraktické ukázky v terénu ve vybraných reprezentativních a zachovalých přírodních biotopech v chráněných územích (národních přírodních rezervacích, CHKO, přírodních památkách, VKP, v rezervacích NATURA 2000). Dílčím cílem ukázat vliv abiotických faktorů (např. vliv imisí a dalších znečišťujících látek) a biotických ekologických faktorů (zejména negativní vlivy člověka) na vývoj vegetačního krytu. Ukázky mapování krajiny.

Získané způsobilosti

Interdisciplinárním způsobem seznámit s evolucí vegetace v ČR, se současným stavem, především představit prakticky základní přírodní biotopy, (i biotopy pozměněné či uměle vytvořené), metody výzkumu, legislativu. Aplikace ve výuce.

Požadavky

Požadavky: účast na exkurzích a vypracování protokolů, 70% úspěšnost testu.

Garant

doc. RNDr. Jitka Málková, CSc.