Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy parazitologie (KBI / PZPAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PZPAR - Základy parazitologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, charakteristika parazitů, parazitizmus jako životní strategie, typy parazitizmu, základní pojmy2. Protista ? parazitičtí jednobuněční se zaměřením na skupiny dříve řazené mezi prvoky: Kinetoplastida, Amoebozoa3. Protista ? pokračování: Apicomplexa, Microsporidia, Myxozoa, Ciliophora a další4. Platyhelminthes: Trematoda5. Platyhelminthes: Monogenea, Cestoda6. Nematoda, Acanthocephala, Nematomorpha a příbuzné kmeny7. Arthropoda ? Crustacea, Acari8. Arthropoda ? ektoparaziti a krevsající paraziti9. Parazitoidi, kleptoparaziti a sociální paraziti10. Parazitické rostliny11. Evoluce a ekologie parazitů12. Rezerva

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je podat co nejúplnější přehled parazitických zástupců, jednotlivých forem a typů parazitizmu, jeho výhodách, strategiích a evoluci. Studenti nejenže by měli poznat jednotlivé skupiny parazitických organismů, ale i pochopit v čem je parazitizmus výhodný / nevýhodný, a jakou cestou se jednotlivé skupiny parazitů vydaly.

Literatura

Gunn A., Pitt S. Parasitology: An Integrated Approach. Wiley, 2012. Wolf P., Horák P. Paraziti a jejich biologie. Triton, Praha.

Požadavky

Písemná zkouška - test ověřující celkový přehled v oblasti systematiky, biologie a ekologie parazitůhodnocení:100 - 90% možných bodů = výborně90 - 75% možných bodů = velmi dobře75 - 60% možných bodů = dobře60% a méně možných bodů = nevyhovující

Garant

Mgr. Petr Bogusch, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Bogusch, Ph.D.