Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická chemie 2 (KCH / PANC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PANC2 - Analytická chemie 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

´- Úvod do instrumentálních analytických metod, rozdělení metod, přehled výhod, nevýhod, typického využití- Optické metody. Interakce hmoty a záření, přechody elektronů, principy absorpce, emise, fluorescence, fosforescence. Spektrofotometrie v ultrafialové a viditelné oblasti spektra, absorpční pásy, absorpční koeficienty, přístrojové vybavení, kvantifikace, vícesložková analýza a využití chemometrických nástrojů pro vyhodnocení dat.- Infračervená a Ramanova spektroskopie, typy vibrací molekul, charakteristické vibrace funkčních skupin, absorpční pásy, přístrojové vybavení, Fourierova transformace, interpretace spekter organických látek- Atomová absorpční a emisní spektroskopie - způsoby atomizace/ionizace, princip stanovení, generace hydridů, kvantifikace a identifikace. Přístrojové vybavení pro AAS, ICP-OES, ICP-MS.- Chromatografické metody. Rozdělení podle principu separace, podle uspořádání, podle fáze. Teorie chromatografické separace, rozlišení, účinnost, teoretické patro, retenční čas a reteční faktor, základní pojmy.- Kapalinová chromatografie, separační principy, instrumentace, vyhodnocování dat, aplikace.- Plynová chromatografie, separační princip, instrumentace, příprava vzorku k analýze, možnosti dávkování vzorku, detekce, aplikace.- Elektromigrační metody - elektroforetická mobilita, pohyb částic v elektrickém poli, elektroosmotický tok, Jouleovo teplo, separační módy v kapilární elektroforéze, instrumentace, dávkování vzorku, elektrostacking, chirální separace- Gelová elektroforéza, isoelektrická fokusace, separace peptidů, 2D elektroforéza, isotachoforéza. Aplikace v analýze DNA, sekvenování apod.- Hmotnostní spektrometrie, teorie pohybu části v elektrickém a magnetickém poli, hmotnostní spektrum, isotopické píky, instrumentace, zavádění vzorku, analyzátory, detektory.- Vyhodnocování hmotnostních spekter, fragmentace látek.- Analýza makromolekulárních látek, peptidů. Proteomika a metalobomika. MALDI, SELDI a jiné metody.

Získané způsobilosti

Seznámit se s metodami a principy analytických důkazů a stanovení a postupy při vyhodnocování naměřených údajů a jejich interpretacích.

Požadavky

Podmínky udělení zkoušky budou vždy stanoveny vyučujícím během úvodní přednášky

Garant

doc. RNDr. Vlastimil Dohnal