Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioorganická chemie B (KCH / PBIOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PBIOB - Bioorganická chemie B, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět bioorganické chemie, místo bioorganické chemie v systému chemických a dalších oborů2. Sacharidy a jejich klasifikace, struktura sacharidů, přehled chemických reakcí sacharidů3. Lipidy, struktura lipidů, chemické reakce lipidů4. Isoprenoidy a jejich klasifikace, struktura isoprenoidů, chemická syntéza isoprenoidů, chemické reakce isoprenoidů5. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny - jejich klasifikace, struktura a fyzikální vlastnosti, chemická syntéza aminokyselin, peptidů a bílkovin, jejich chemické reakce6. Alkaloidy a jejich klasifikace, struktura alkaloidů, chemická syntéza alkaloidů, chemické reakce alkaloidů7. Nukleové kyseliny a jejich klasifikace, struktura a fyzikální vlastnosti nukleových kyselin, chemická syntéza a reakce nuklových kyselin8. Látky se specifickou funkcí - hormony, feromony, vitamíny, antibiotika, jejich struktura, chemická syntéza a reakce9. Biochemické reakce a jejich klasifikace, srovnání chemických a biochemických reakcí10. Enzymy a jejich klasifikace, složení a struktura enzymů, katalytická funkce enzymů, mechanismus enzymové katalýzy, enzymové modely11. Biotransformace sacharidů, lipidů a isoprenoidů, glykolýza a glukogenese, degradace a biosyntéza vyšších mastných kyselin, biosyntéza cholesterolu12. Biotransformace aminokyselin, peptidů,bílkovin a nukleových kyselin, biosyntéza alkaloidů, RNA, DNA a bílkovin13. Enzymové inženýrství, biotechnologie, enzymy v organické syntéze a biosyntéze14. Buněčné membrány, jejich struktura, membránový transport, modely membrán

Získané způsobilosti

Seznámit se s principy biochemických (biologických) procesů, s využitím enzymů v organické syntéze, strukturou a biologickou aktivitou sloučenin a současným stavem v oblasti biotechnologických procesů. Aplikovat samostatně poznatky z oblasti organické chemie při zkoumání biochemických procesů apod.

Požadavky

Zkouška - ústní (vyžaduje znalost přednášeného učiva včetně aplikací)

Garant

prof. Ing. Karel Kolář, CSc.