Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie (KCH / PBIOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PBIOC - Biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice biochemie, vztah k přírodovědným oborům, rozdělení, význam. Základní charakteristiky bílkovin, buněčný membrán a receptorůOpakování základních poznatků o enzymech, kinetika enzymových reakcí, bioenergetika. Celkový přehled metabolismu.Úvod do metabolismu, energeticky nejvýznamnější pochody v organismech (principy biologických oxidací, dýchací řetězec, aerobní fosforylace, , fotosyntéza, Biochemické vyšetření lidíMetabolismus sacharidů (připomenutí bioorganické chemie, glykolýza, citrátový cyklus, syntéza a štěpení polysacharidů, glukoneogeneze, jiné sacharidy než glukosa).Metabolismus lipidů (připomenutí bioorganické chemie, beta-oxidace, syntéza mastných kyselin, syntéza a degradace triacylglycerolů, metabolismus složených lipidů a steroidů, metabolismus lipoproteinů).Metabolismus bílkovin metabolismus aminokyselin (vstřebávání, obecné reakce aminokyselin, speciální reakce vybraných aminokyselin, cyklus tvorby močoviny). Biosyntéza aminokyselin a bílkovin..Biosyntéza a úloha porfyrinů.Principy hormonální regulace, nejdůležitější hormony.. Biochemie nervové tkáně, Biochemické aspekty výživy, vitaminy. Biochemie jiných organismů. "

Získané způsobilosti

Interpretovat procesy v živých soustavách na základě chemických znalostí. Umět rozšiřovat a zpestřovat výklad obecné a organické chemie o vhodné příklady. Znalost základních biochemických výpočtů.

Požadavky

Schopnost odpovědět na otázky z přednesené problematiky. Podmínka úspěšnosti: prokázat znalost a pochopení přednesené látky. Prokázání schopnosti základních chemických a biochemických výpočtů. Pochopení a interpreatce základních biochemických procesů (metabolismus cukrů, tuků, bíkovin apod., obecné biochemie, enzymologie a základů obecné biologie a bioorganické chemie

Garant

Mgr. Ondřej Soukup, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Soukup, Ph.D.