Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost práce v chemii (KCH / PBPC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PBPC2 - Bezpečnost práce v chemii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Chemické laboratoře a jejich vybavení.2. Laboratorní a přístrojová technika.2. Ochranné pomůcky, jejich klasifikace a použití.3. Zásady pro bezpečnou práci v laboratoři.4. Zákon 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon)a navazujících norem, (vstupní informace).5. Toxické látky, jejich klasifikace a zásady práce s nimi. Přechovávání nebezpečných látek. Práce s chemikáliemi (skladování, manipulace, likvidace).6. Zásady první pomoci při úrazech v chemické laboratoři (při mechanickém poranění, zasažení elektrickým proudem, otravách popálení, poleptání, zasažení oka apod.). Lékárnička a její vybavení.7. Hořlavé, samozápalné a výbušné látky, klasifikace a charakteristiky (teplota vzplanutí, teplota vznícení, teplota hoření, výbušné směsi, meze výbušnosti), manipulace s nimi.8. Zásady protipožární ochrany, hasební prostředky, hasicí přístroje (typy hasicích přístrojů a jejich použití).9. Práce s plyny, tlakové nádoby, zásady jejich obsluhy (značení, umístění, zacházení, redukční ventily).10. Zásady bezpečné práce s elektrickým zařízením.11. Hlavní zásady Zákona 350/2011Sb. vzhledem ke školní praxi (základní pojmy).12. Hlavní zásady Zákona 350/2011 Sb. vzhledem ke školní praxi (seznam závazně klasifikovaných nebezpečných látek).13. Hlavní zásady Zákona 350/2011 Sb. vzhledem ke školní praxi (nakládání s nebezpečnými látkami, balení a označování nebezpečných látek, uvádění látek na trh).14. Hlavní zásady Zákona 350/2011 Sb. vzhledem ke školní praxi (odborná způsobilost, omezení fyzických osob nakládat s chemickými látkami, vyplývající z jejich nebezpečných vlastností aj.). "

Získané způsobilosti

Získat základní informace o pravidlech bezpečné práce (předcházení úrazům, požárům atd.) v chemických laboratořích a o právních aspektech zacházení s chemickými látkami. Umět pravidla aplikovat při práci v laboratoři.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou, jejíž součástí je písemný test.

Garant

prof. Ing. Karel Kolář, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Karel Kolář, CSc.