Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika (KCH / PFYZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PFYZI - Fyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzikální popis světa, fyzikální veličiny, SIPoloha tělesa, souřadnice, změny polohy, pohybyPohyb a sílaPohyb a energieKmity a vlnyKosmická kinematika a dynamikaTělesa a sílyKalorimetrie a přenos teplaStavové veličiny a termodynamikaMolekulová fyzika a její aplikaceExperimentální potvrzení fyzikální teorieFyzika a zeměpis ? problémy fyzikální modelůFyzika jako integrující nástroj přírodovědy

Získané způsobilosti

Předmět Fyzika navazuje na středoškolskou přípravu studentů a ukazuje aplikační možnosti v různých oblastech studia i běžného života. Během přednášek poznají studenti různé fyzikální veličiny, jejich jednotky, měřicí přístroje a měřicí metody, což je základ pro následníé stanovení bezpečnostních a hygienických limitů a pro jejich pochopení.Během studia poznají studenti, že základním všeobecně vzdělávacím a propedeutickým významem fyzikálního poznání je postupné vytváření fyzikálních modelů pro různé jevy, děje a situace. Fyzikální modely zjednodušují pohled na realitu a umožňují pochopení různých, i nefyzikálních problémů (v oblasti chemie, geografie, geologie, geofyziky, biologie, medicíny aj,). Vytváření těchto modelů slouží i pro řešení fyzikálních problémů nejen z fyziky, ale i z mnoha nefyzikálních situací.Současně bude v přednáškách poukázáno na možnost vzniku úrazů a jejich předcházení.Ve cvičení si studenti procvičí formou řešení problémů aplikaci fyzikálního poznání na realitu.Své pochopení problematiky studenti dokumentují vypracováním projektů.

Požadavky

Student navštěvuje pravidleně semináře, splní předepsané kontrolní písemné zkoušky a zpracuje zadanou seminární práci; na tomto základě obdrží zápočet od vedoucího semináře.Ke zkoušce může student přistoupit poté, co získá zápočet. Zkouška vychází ze zpracované seminární práce a studentk dostává další otázky ve volné návaznosti na tuto práci.V případě větší nepřítomnosti ověřuje zkoušející, zda si student postupně doplnil problematiku z probíraných témat. Hlavní důraz se klade na logické, přírodovědně zaměřené myšlení a na schopnost aplikovat poznatky do života a technické praxe.

Garant

prof. RNDr. Ivo Volf, CSc.