Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé fyzikálně-chemické metody (KCH / PPFCM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PPFCM - Pokročilé fyzikálně-chemické metody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prvková analýza, obecné principy. Atomová absorpční a fluorescenční spektrometrie.2. Atomizace v plameni Elektrotermická atomizace. Atomová fluorescenční spektrometrie.3. Spektrofotometrie ve viditelné a ultrafialové oblasti: Obecné základy. Elektronová spektra. Optické schema spektrálního fotometru.4. Infračervená spektrofotometrie. Vyhodnocování infračervených spekter a využití spektroskopie ve střední infračervené oblasti pro identifikaci a strukturní analýzu.5. Nukleární magnetická rezonance: Instrumentace a pracovní technika při NMR spektrometrii. Zásady vyhodnocování a interpretace NMR spekter.6. Elektronová paramagnetická rezonance: Podstata a využití EPR spektrometrie.7. Plynová chromatografie, Experimentální uspořádání, volba vhodné stacionární fáze. Nosné plyny, kolony, dávkovací zařízení, detektory. Aplikace.8. Kapalinová chromatografie, Experimentální uspořádání. Kolonová kapalinová chromatografie.9. Vysokotlaká kapalinová chromatografie: čerpadla, kolony, dávkování vzorků, detektory. Aplikace.10. Hmotnostní spektrometrie: Princip hmotnostní spektrometrie. Základní části hmotnostního spektrometru, typy přístrojů, klasifikace a srovnání přístrojů dle způsobu ionizace a analyzátorů, rozlišovací schopnost.11. Kvadrupólové hmotnostní spektrometry.12. Spektrometry s analyzátory iontové pasti, s průletovými analyzátory a spektrometry cyklotronové rezonance iontů. Způsoby ionizace.13. Pracovní technika při hmotnostní spektrometrii ? způsoby zavádění vzorků do hmotnostního spektrometru, detekce a registrace separovaných iontů.14. Obecný postup při interpretaci hmotnostních spekter.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s jednotlivými principy metod, jimiž moderní chemie zkoumá látky a jejich vlastnosti.

Požadavky

Podle článku 15. Studijního a zkušebního řádu VŠP. Zkouška - písemná část ? vybraná problematika z přednesené látky a laboratorních cvičení, výpočty (úspěšnost min. 60 %).- ústní část (otázky z přednesené problematiky, předepsané literatury a pomocných učebních textů, znalost a pochopení přednesené látky a principů úloh laboratorních cvičení).

Garant

prof. Ing. Antonín Lyčka, DrSc.