Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy počítačů (KCH / PPRIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PPRIN - Principy počítačů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Císelné soustavy. Základy logiky, konstrukce DNF a KNF.2. Logický obvod, rozdelení na KLO a SLO. Analýza a syntéza logických obvodu.3. Polovodicové prvky (dioda, tranzistor) a realizace logických obvodu.4. Kombinacní logické obvody (COD, DEC, MUX, DMUX).5. Sekvencní logické obvody (S-R obvod, D-obvod, J-K obvod).6. Von Neumanova architektura, funkcní schéma soucasného pocítace, princip CPU (procesor, pamet), ALU.7. Realizace cástí pocítace - pameti ROM, pameti RAM, mezipameti (pameti cache), systém adresace pameti, virtuální pamet.8. Integrované obvody, stávající a nastupující technologie konstrukce integrovaných obvodu.9. Realizace cástí pocítace - systém prerušení, systém rízení sbernice, vstupne-výstupní moduly, I/O kanály10. Komponenty pocítace I - CPU, vnitrní pameti (ROM, RAM) a externí pameti11. Komponenty pocítace II - zobrazovací jednotky a další periferní zarízení12. Netradicní architektury pocítacu - paralelní systémy, neuropocítace

Získané způsobilosti

Absolventi získají základní přehled o jednotlivých složkách výpočetního systému a o jednotlivých úrovních, na kterých může uživatel výpočetní systémy používat. Seznámí se s reprezentací informace daty a povely (instrukcí) s kterými je schopen výpočetní systém pracovat. Dále se seznámí s klasickou von Neumannovou architekturou výpočetního systému a průběhu zpracování instrukcí v tomto systému.

Požadavky

docházka 70 %, praktická cvičení zkouška

Garant

PhDr. Michal Musílek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Josef Šedivý, Ph.D.