Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatologie a první pomoc (KCH / PSPPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PSPPO - Somatologie a první pomoc, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vnitřní prostředí, homeostáza, základní principy reaktivity organismu;2. Pohybový aparát, pojivová tkáň: stavba, funkce, úrazy3. Nervový systém: stavba, funkce, úrazy4. Kardiovaskulární systém: stavba, funkce, úrazy5. Dýchací systém: stavba, funkce, úrazy6. Endokrinní systém: stavba, funkce, principy regulace7. Trávicí systém: stavba, funkce, úrazy8. Vylučovací systém: stavba, funkce, úrazy9. Imunitní systém a obranyschopnost organismu,10. Základní pojmy z hygieny a epidemiologie11. Metabolismus a výživa12. Šok a stresSemináře: semináře budou organizovány formou praktického nácviku technik první pomoci ve spolupráci s akreditovaným instruktorem první pomoci.1. Zabezpečení místa nehody/úrazu, autonehody, úrazy el. proudem2. Transport zraněného, vyprošťování zraněného, nosítka3. Kontrola životních funkcí, komunikace s RZP4. Zvládání masivního krvácení, tlakový obvaz, vnitřní krvácení, šok5. Bezvědomí, stabilizace zraněného6. Zraněný s dýchacími obtížemi, polohování, překážka v dýchacích cestách7. Srdeční zástava, kardiopulmonální rčesuscitace8. Spáleniny a krvácející rány, krytí

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy stavby a funkce lidského těla, na tyto znalosti pak navázat seznámením se základy prevence a první pomoci, včetně praktického nácviku technik první pomoci a základního ošetření.

Garant

PaedDr. Karel Myška, Ph.D.