Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxicology of inorg. and org. compounds (KCH / PTAOE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PTAOE - Toxicology of inorg. and org. compounds, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět toxikologie, definice a klasifikace toxických látek.2. Interakce toxické látky s organismem, vstup toxických látek do organismu, biotransformace, vylučování metabolitů, mechanismus toxického působení.3. Toxicita anorganických sloučenin.4. Toxicita organických sloučenin I., uhlovodíky, halogenderiváty.5. Toxicita organických sloučenin II., kyslíkaté deriváty, dusíkaté deriváty,sloučeniny ostatních prvků.6. Přehledy nejvyšších přípustných koncentrací ( NPK) toxických látek, hodnoty DL50 pro toxické látky, biologické limity.7. Přehled nejdůležitějších otrav včetně aplikace antidotních přípravků.8. Radioaktivní látky a jejich působení na organizmus.9. Vládní nařízení o jedech a jiné zákonné předpisy (Zákon 350/2011 Sb).10. Skladování, výdej a dokumentace jedů, žíravin, omamných a psychotropních látek.11. Hořlavé, samozápalné a výbušné látky, klasifikace, přehled hasících přístrojů.12. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v chemické laboratoři.13. První pomoc při úrazech,otravách a popáleninách, záznamy a evidence úrazů, ochranné pomůcky a jejich používání.14. Způsoby likvidace a recyklace odpadů a toxických látek v chemické laboratoři.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je přiblížit studentům charakter tohoto typicky interdisciplinárního oboru po stránce teoretické i praktické (podstata toxického působení chemických látek, zásady hygieny a bezpečnosti při práci s chemickými látkami), umožňuje jim též získat způsobilost pro práci s jedy v rámci pedagogické praxe.

Požadavky

Podmínky udělení zkoušky budou vždy stanoveny vyučujícím během úvodní přednášky

Garant

doc. RNDr. Vlastimil Dohnal

Vyučující

doc. RNDr. Vlastimil Dohnal