Předmět Food toxicology (KCH / PTOXE)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PTOXE - Food toxicology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
´kontaminanty (např. toxické prvky, dusičnany a dusitany, chlorované organické látky, PCB, dioxiny, nitrosaminy),- přírodní toxiny (např. bakteriální toxiny, mykotoxiny, fykotoxiny),- toxiny vznikající v potravinách při technologickém zpracování a kulinární úpravě (např. akrylamid, biogenní aminy, heterocyklické uhlovodíky, polycyklické aromatické uhlovodíky, furan)- rezidua pesticidů a veterinárních léčiv- rezidua nepovolených přídatných látek (aditiv)Pozornost bude věnována problematice alergií z potravin, hygienickým limitům toxických látek v potravinách a systému hodnocení dietární expozice toxickým látkám.Bude probrána i problematika strategie bezpečnosti potravin v ČR, bezpečnostních standardů pro potraviny (např. aplikace správné technologické praxe, systému HACCP) a systému rychlého varování pro potraviny - RASFF.
Získané způsobilosti
Znalost faktorů a dějů v potravinách, které ovlivňují zdravotní rizika potravin. Seznámení se s legislativou a zabezpečením zdravotní nezávadnosti potravin.
Požadavky
Podmínky udělení zápočtu a počet zápočtových termínů bude vždy stanoveno vyučujícím během úvodního cvičení.
Garant
doc. RNDr. Vlastimil Dohnal
Vyučující
doc. RNDr. Vlastimil Dohnal