Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy anatomie člověka (KCH / PZACL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PZACL - Základy anatomie člověka, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Buňky - základní stavební a funkční jednotky lidského těla, mikroskopická anatomie, funkční morfologie epitelové, pojivové, svalové a nervové tkáně2. Původ člověka, základy evoluční teorie, fylogeneze - vznik a vývoj člověka3. Funkční anatomie opěrné a pohybové soustavy, anatomické názvosloví a povrchová anatomie, spojení kostí, klouby, růst těla4. Tělní tekutiny, krev, imunita, obrana těla5. Funkční anatomie cévního a mízního systému (malý plicní a velký tělní oběh krve, mízní oběh, lymfatické orgány, placentární oběh krve)6. Funkční anatomie dýchacího systému7. Funkční anatomie trávicího systému, jater a slinivky břišní a racionální výživa8. Vylučovací soustava, homeostáza a osmoregulace, regulace pH, termoregulace, kůže, kožní deriváty, nemoci kůže9. Látkové řízení činností organismů, enzymy a metabolické dráhy, tkáňové hormony, funkční anatomie endokrinních žláz10. Funkční anatomie mužských a ženských pohlavních orgánů, rozmnožování člověka, ontogeneze člověka, základy embryologie, období lidského života11. Funkční anatomie neuronu a nervové soustavy, řízení činnosti organismu, míšní a mozkové nervy, autonomní nervový systém12. Funkční anatomie receptorů a smyslových orgánů, lidské smysly, interakce člověka a životního prostředí

Získané způsobilosti

Cílem oboru je podat přehlednou znalost o morfologii člověka, která je předpokladem pro pochopení funkčních souvislostí jednotlivých tkáňových systémů. Je nezbytnou součástí znalostí struktury těla a jednotlivýc funkčních soustav. Základem pro možnost studia fyziologie.

Požadavky

Splnění podmínek stanovených vyučujícím.Písemná nebo ústní zkouška.

Garant

RNDr. Martin Kuneš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Kuneš, Ph.D.