Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fundamentals of Human Physiology (KCH / PZFCE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / PZFCE - Fundamentals of Human Physiology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ZAMĚŘENÍ předmětu Základy fyziologie člověka1. Buňky - základní stavební a funkční jednotky lidského těla, mikroskopická anatomie, funkční morfologie epitelové, pojivové, svalové a nervové tkáně2. Původ člověka, základy evoluční teorie, fylogeneze - vznik a vývoj člověka3. Funkční anatomie opěrné a pohybové soustavy, anatomické názvosloví, spojení kostí, klouby, růst těla4. Tělní tekutiny, krev, imunitní systém5. Funkční anatomie cévního a mízního systému (malý plicní a velký tělní oběh krve, mízní oběh, lymfatické orgány, placentární oběh krve)6. Funkční anatomie dýchacího systému7. Funkční anatomie trávicího systému, jater a slinivky břišní8. Vylučovací soustava, homeostáza a osmoregulace, regulace pH, termoregulace, kůže, kožní deriváty, nemoci kůže9. Metabolismus, tkáňové hormony, funkční anatomie endokrinních žláz10. Funkční anatomie mužských a ženských pohlavních orgánů, rozmnožování člověka, ontogeneze člověka, základy embryologie11. Funkční anatomie neuronu a nervové soustavy, řízení činnosti organismu, míšní a mozkové nervy, autonomní nervový systém12. Funkční anatomie receptorů a smyslových orgánů, lidské smysly, interakce člověka a životního prostředí

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními fyziologickými procesy, které probíhají v živém organismu v přirozených podmínkách životního prostředí a v omezeném rozsahu i s patofyziologickými procesy - včetně mechanismů, jak jim předcházet. Cílem i prostředkem je studium funkcí živých organismů, vysvětlení účelnosti trojrozměrných živých a dynamicky se měnících anatomických struktur a podstaty všech klíčových funkcí hlavních taxonů živočišné říše.

Požadavky

Způsob a pravidla výsledné klasifikace předmětu ZkouškaZkouška je ústní (2 otázky) nebo písemná v rozsahu 20 až 40 minut dle upřesnění vyučujícího.

Garant

RNDr. Martin Kuneš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Kuneš, Ph.D.