Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fundamentální experimenty ve fyzice (KFY / DXX04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / DXX04 - Fundamentální experimenty ve fyzice, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecná část (společná pro všechny)Na základě vlastních úvah i s využitím vhodné literatury zpracujte úvahu, která by měla obsahovat zejména tyto body:? Význam experimentu pro budování fyzikálního obrazu světa? Druhy experimentů? Fyzikální měření? Vztah mezi experimenty a fyzikálními zákonyIndividuální částPopis fundamentálních experimentů při rozvoji:1. Mechaniky (těles pevných i tekutých) - Mgr. Milan Cviček2. Nauky o teple (včetně termodynamiky) - Mgr. Pavlína Hejsková3. Elektrostatiky a magnetostatiky ? Mgr. Markéta Kubištová4. Elektrodynamiky (včetně elektromg. vln a záření) - Mgr. Miroslava Jarešová5. Optiky - Mgr. David Zapletal6. Teorie relativity (speciální i obecné) - Mgr. Jan Fátor7. Kvantové a statistické fyziky - Mgr. Pavel Hejčík8. Molekulové a atomové fyziky - Mgr. Olga Nováčková9. Jaderné a částicové fyziky - RNDr. Daniel JezberaPožadavky na zpracováníZpracujte téma stručně a přehledně elektronickou formou užitím Power Pointu a vypalte na CD. Vedle popisu a rozboru experimentů nezapomeňte i na fyziky spojené s experimenty. Práce by měla kromě historického přehledu obsahovat i současný pohled na stav poznání v příslušném fyzikálním oboru. Výklad ilustrujte fotografiemi a náčrty převzatými z literatury a Internetu. Práci připravte tak, abyste ji byli schopni pomoci CD prezentovat a aby posluchač získal dostatečný vizuální přehled o problému.

Získané způsobilosti

1. Úloha experimentu ve vývoji fyziky - Fyzikální experimenty: základní (fundamentální), verifikační, demonstrační. Na konkrétních příkladech vývoje fyziky (zejména mechanika a elektřina ? magnetismus) ukázat, jak fundamentálních experimentů, potřebných k formulaci základních zákonů, ubývá a počet verifikačních experimentů roste.2. Fundamentální experimenty z hlediska vývoje jednotlivých oborů fyziky a) Mechanika pevných tělesb) Mechanika tekutinc) Nauka o tepled) Kmity, akustikae) Elektřina a magnetismusf) Optikag) Zářeníh) Stavba látkyi) Stavba atomu a jádra3. Ohraničenost představ klasické fyziky - Experimenty, které vedly k vybudování teorie relativity, kvantové a statistické fyziky.

Literatura

Bohumil Vybíral. Kapitoly z experimentální fyziky. UK UHK. Hradec Králové. ISBN 978-810-7435-5.

Garant

prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc.