Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezní obory fyziky (KFY / DXX16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / DXX16 - Mezní obory fyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Aplikovaná mechanika tekutin (turbíny, raketové motory, mechanika pohybu raket, včetně raket několikastupňových)2. Lasery a jejich aplikace (s důrazem na výkonové lasery a jejich možné aplikace k uskutečnění řízené termonukleární syntézy). Holografie a její aplikace.3. Astrofyzika (fyzika hvězd, modely vesmíru)4. Biofyzika (včetně moderních medicínských přístrojů, založených na fyzice)5. Meteorologie. Geofyzika (fyzikální pohled na obory)6. Jaderná energetika (problémy energetiky založené na štěpení jádra, řízená fúze jádra, termojaderné reaktory ? tokamak, využití výkonových laserů)

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studujícího s tím, že fyzika poskytuje metody pro mnoho dalších vědních oborů, a naopak z těchto oborů přejímá informace k rozmanitému zpracování. Mezní obory tak poskytují nové možnosti k aplikaci fyzikálních metod a umožňují fyzice nabývat fundamentální univerzálnosti. Toho lze využívat i ve školské fyzice. Cílem není podrobný výklad jednotlivých vědních mezních oborů, nýbrž především syntéza, ukazující i na fundamentálnost nejjednodušších metod školské fyziky. Předmět má rovněž ukázat na současnou problematiku fyziky s důrazem na různé aplikace a jejich využití v praxi a ve výuce.

Literatura

Bohumil Vybíral. Kmitání a vlnění. UK UHK. Hradec Králové. ISBN 978-810-7435-379-.

Požadavky

Zpracování seminární práce na některé vybrané téma ? jako podmínky získání zápočtu

Garant

prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc.