Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termodynamika a statistická fyzika (KFY / DXX51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / DXX51 - Termodynamika a statistická fyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rovnovážná statistická fyzika klasických systémů- rozdělovací funkce- Liouvilleova rovnice- kanonická a grandkanonická rozdělení, statistické sumy- odvození termodynamických veličin a vztahů z kanonických a grandkanonických rozdělení- fluktuace základních termodynamických veličin.2. Rovnovážná statistická fyzika kvantových systémů- matice hustoty (statistický operátor)- kvantová Liouvilleova rovnice- kvantová kanonická rozdělení, statistické sumy- odvození termodynamických vztahů z kvantových rozdělení- fluktuace základních termodynamických veličin v různých typech kvantových systémů- souvislost kvantové a klasické statistické termodynamiky.3. Základy nerovnovážné statistické termodynamiky- lokální zákony zachování (energie, hybnosti, počtu částic, entropie)- produkce entropie- princip lokální rovnováhy, lokálně rovnovážná rozdělení- malé odchylky od rovnováhy, lineární odezva systému- Onsagerovy relace, kinetické rovnice- otevřené systémy, mikroskopický a stochastický popis lázně, Markovovská aproximace- aplikace

Získané způsobilosti

Rozšířit znalosti z termodynamiky a statistické fyziky z magisterského studia.

Požadavky

Student se spolehlivě orientuje v rovnovážné termodynamice a statistické fyzice a má základní představu o nerovnovážné statistické fyzice.

Garant

doc. RNDr. Pavel Heřman, Dr.