Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktická technika (KFY / DXX54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / DXX54 - Didaktická technika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Motivační seminář - diskuse k obsahu,cílům, metodám výuky a podmínkám zápočtu.Přehled MDP (materiálních didaktických prostředků) a TVP (technických výukovýcvh prostředků). Didaktická specifika TVP, možnosti využití na l.st.ZŠ. Prezentační plochy a školní nábytek na 1.st.ZŠ. Didaktická specifika statické projekce na 1.st.ZŠ. Mechanická a automatická diaprojekce na 1.st.ZŠ. Epiprojekce na 1.st.ZŠ. Zpětná projekce na 1.st.ZŠ. Tvorba transparentů jednoduchých, sestavných. Didaktická specifika komentáře ke světelným obrazům s přihlédnutím k věkovým zvláštnostem žáků 1.st.ZŠ. Počítačová velkoplošná projekce (dataprojektor, sestava LCDisplay se zpětným projektorem) na 1.st.ZŠ. Využití rozmnožovacího přístroje pro tvorbu didaktických grafických předloh. Tvorba grafických předloh pro žáky 1.st.ZŠ s využitím výpočetní techniky. Auditivní aplikace pro 1.st.ZŠ. Videozáznam v aplikacích pro 1.st.ZŠ. Didaktická specifika dynamického obrazu. Aktuální téma z oblasti technických výukových prostředků a ICT dle volby posluchačů.

Získané způsobilosti

Obecný cíl: posluchači se naučí tvořivě využívat technické výukové prostředky v jednotě s moderními výukovými metodami a formami k dosahování výchovně vzdělávacích cílů při zachování pedagogicko psychologických, ergonometrických a ekonomických podmínek.Specifické cíle:- posluchači si osvojí základní vědomosti o materiálně technické základně výchovně vzdělávacího procesu, o způsobech jejího optimálního využívání pro rozvoj osobnosti žáka 1.st.ZŠ- posluchači si osvojí dovednost využívat technické prostředky včetně výpočetní techniky jako didaktický prostředek- posluchači si osvojí dovednosti v zacházení s reprezentativním souborem technických výukových prostředků (rozsah je limitován omezeným vybavením odborné učebny)- posluchači si osvojí dovednosti svépomocné tvorby učebních pomůcek a dovednosti v zacházení s reprezentativním vzorkem učebních pomůcek - posluchači si osvojí vědomosti, jak zpřístupňovat technické výukové prostředky žákům za účelem jejich samostatné tvořivé učební činnosti- posluchači si osvojí zásady a dovednosti bezpečné, hygienické, hospodárné práce s materiálními didaktickými prostředky.

Požadavky

Podmínky zápočtu:- aktivní účast na seminářích- splnění individuálního seminárního úkolu (příprava na výukovou jednotku s využitím MDP, konstrukce příslušných učebních pomůcek - jejich předložení a obhájení zdůvodněných vlastností pomůcek, obhájení navrženého metodického postupu využití materiálních prostředků- předložení zdůvodněného návrhu vybavení učebny příslušného ročníku l.st.ZŠ materiálními didaktickými prostředky.

Garant

doc. PaedDr. Jiří Nikl, CSc.