Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Astrofyzika a geofyzika (KFY / KASTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / KASTR - Astrofyzika a geofyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

l. Základní pojmy, struktura sluneční soustavy.(Základy astrometrie ? samostatné studium dle textu)2. Slunce ? hvězda nám nejbližší.3. Okolí sluneční soustavy, fyzikální parametry hvězd.4. Struktura Galaxie.5. Pohyb strukturních prvků v Galaxii, stabilita hvězdných soustav.6. Struktura pozorované části vesmíru, Hubbleův [hablův] zákon.7. Spektroskopie záření hvězd.8. Fyzika hvězdných atmosfér, Hertzsprungův - Russellův diagram.9. Struktura a stabilita hvězd, pole záření v nitru hvězd.10. Vývoj hvězd (samostatné studium: jaderné reakce v nitru hvězd a nukleogeneze).11.- 13. Struktura Země a seismika.

Získané způsobilosti

Cíle předmětu jsou:a) alespoň částečně odstranit naivní představy a chybné názory, které jsou všeobecně rozšířeny v důsledku polovzdělanosti,b) ukázat na skutečné postavení člověka v pozorované části vesmíru,c) vybavit budoucího učitele základními údaji o metodách výzkumu kosmických objektů.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní. V písemné části student prokáže znalosti potřebné k řešení středoškolských úloh. Ústní zkouška probíhá jako výklad u tabule. Témata k zkoušce jsou studentům předána písemně, na prvním semináři.

Garant

Miroslav Ouhrabka, CSc.

Vyučující

Miroslav Ouhrabka, CSc.