Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina a magnetismus 2 (KFY / KEM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / KEM2 - Elektřina a magnetismus 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vedení elektrického proudu v plynech a ve vakuu. Vakuová dioda, třípolovinový zákon, parametry triody, Barkhausenova rovnice.2. Magnetické pole stacionárního proudu z hlediska speciální teorie relativity. Biot-Savartův zákon3. Magnetické pole ve vakuu, výpočet mg polí. Silové působení magnetického pole, řízení dráhy částice4. Intenzita magnetického pole. Magnetické jevy v magnetikách.5. Magnetický obvod, Hopkinsonův zákon. Zákon celkového proudu.6. Elektromagnetická indukce, vlastní a vzájemná indukčnost, energie magnetického pole.7. Vznik střídavého proudu, práce a výkon. Odpor, indukčnost a kapacita v obvodu střídavého proudu.8. Metody řešení sítí střídavého proudu. Symbolická metoda. Rezonanční jevy.9. Třífázová soustava, točivé magnetické pole, točivé stroje.10. Transformátor,funkce,výpočet symbolickou metodou, technický návrh. Přenos elektrické energie. Elektrické měřicí přístroje, principy a vlastnosti.11. Maxwellovy rovnice v integrálním a diferenciálním tvaru.12. Řešení Maxwellových rovnic, elektromagnetická vlna a její šíření.13. Základy sdělovací techniky.

Získané způsobilosti

Přesná znalost fyzikálního obsahu veličin, definovaných pro popis elektromagnetických jevů, schopnost pozorovat, popsat a analyzovat tyto jevy. Řešit úlohy s použitím výpočetní techniky. Znát vývoj poznatků a technických aplikací.

Literatura

Hubeňák,Josef. Elektřina a magnetismus. Hradec Králové, 2010. ISBN 978-80-7435-075-7.

Požadavky

Zápočtová písemná práce s hodnocením alespoň "dobře". Písemná zkouška odpadá, je-li zápočtová práce výborná nebo velmi dobrá.

Garant

doc. RNDr. Josef Hubeňák, CSc.