Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hardware a periferie počítače (KFY / KHPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / KHPP - Hardware a periferie počítače, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. částČíselné soustavy, převody dekadická ? binární ? hexadecimální. Číselné kódy. Aritmetické operace ve dvojkové soustavě. Algebra logiky. Kombinační obvody reléové, tranzistorové, integrované logické obvody. Polosčítačka a sčítačka z obvodů NAND. Sekvenční logické obvody RS, JK, D. Klopné obvody, čítače, registry. Struktura a funkce mikroprocesoru.2. částObecné schéma počítače. Struktura procesoru. Procesor INTEL 8080, vstupy a výstupy. Registry procesoru. Vnitřní paměť a vnitřní sběrnice. Základní deska počítače, operační paměť, pomocné obvody, sběrnice, sloty. Další vývoj procesorů. Harddisk, Solid State Disc (SSD), paměťová média. Grafická karta, zvuková karta, porty LPT, COM, USB, IEEE1394 a další. Klávesnice. Monitor LCD ve znakovém a grafickém módu. Tiskárny. Komunikace počítače s perifériemi. Přenos dat mezi počítači, koaxiální kabel, optický kabel, bezdrátový přenos. Digitalizace analogových signálů, převodníky AD a DA.

Získané způsobilosti

Učitel informatiky získá přehled o fyzické struktuře počítače a jeho základních funkcích. V předmětu je zprvu studována algebra logiky, dále číselné soustavy a číselné kódy, následuje zobrazení čísla v počítači. Na to navazuje seznámení se základními kombinačními a sekvenčními obvody TTL, se strukturou mikroprocesoru a obecnou strukturou počítače. Dále je studována základní deska PC, struktura procesoru a všech periférií. Důraz je kladen na pochopení fyzikálních principů, využitých v informační technologii.

Literatura

Hubeňák,Josef. Architektura počítačů.

Požadavky

zkouška

Garant

doc. RNDr. Josef Hubeňák, CSc.