Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačový Hardware (KFY / KPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / KPH - Počítačový Hardware, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Desítková, dvojková soustava. Převody z desítkové do dvojkové soustavy a naopak.Základní výpočty ve dvojkové soustavě.2. Hexadecimální soustava. Číselné kódy.3. Zápis logické funkce tabulkou, logickým výrazem. Zákony algebry logiky.4. Kombinační obvody reléové, diodové, tranzistorové.5. Kombinační integrované obvody TTL a CMOS. Vstupy a výstupy logických obvodů.6. Klopný obvod s tranzistory. Výpočet astabilního, monostabilního a bistabilního obvodu.7. Sekvenční obvody TTL - klopný obvod RS, D, JK .8. Děličky, čítače, registry. Značení logických IO.9. Dvojkový čítač a dělič kmitočtu MH 749310. Desítkový čítač a dělič kmitočtu MH 7490. Měření frekvence a délky časového intervalu.11. Operační paměti počítačů : bubnová magnetická, feritová, diodová matice, CMOS,nábojově vázané struktury.12. Disketa, kompaktní disk a harddisk.13. Struktura počítače. Sběrnice a mikroprocesor. 8-bitový procesor MHB 8080 a jehoperiferie.14. Mikropočítač - registry a programování ve strojovém kódu15. Struktura a funkce počítače PC - x..86. Procesory řady 286, 386, 486 a Pentium.16. Klávesnice. Paralelní a sériové porty.17. Tiskárny a displeje.18. Převodníky DA a AD. Vzorkování, typy modulací a přenos dat.19. Připojení digitálního měřícího přístroje k počítači a zpracování dat.20. Snímače neelektrických veličin.

Získané způsobilosti

Seznámit se s algebrou logiky a logickými obvody, procesory, pamětmi, se základní deskou PC a základními perifériemi.

Literatura

Hubeňák,Josef. Architektura počítačů.

Požadavky

K zápočtu předložit text v rozsahu 15 - 20 stran A4 se zpracováním zadaného tématu. Text odevzdat v tištěné a elektronické podobě. Při rozhovoru nad textem prokázat znalost zpracovaného tématu.

Garant

doc. RNDr. Josef Hubeňák, CSc.