Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina a magnetismus 1 (KFY / PEM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / PEM1 - Elektřina a magnetismus 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj názorů na elektrické jevy, historie základních objevů,vývoj technickýchaplikací.2. Coulombův zákon, vlastnosti elektrického náboje. Elektrické pole, intenzita elektrostatického pole.3. Elektrické pole spojitě rozložených nábojů. Gaussova věta pro elektrostatiku.4. Potenciál elektrostatického pole. Potenciál pole spojitě rozložených nábojů. Výpočet intenzity ze známého potenciálu.5. Elektrostatická indukce,vodič v elektrickém poli. Vektor elektrické indukce.6. Kapacita vodiče,kondenzátory, energie elektrostatického pole.7. Dielektrikum v elektrickém poli, polarizace dielektrika. Síly v dielektriku, jevy na rozhraní dielektrik.8. Stacionární elektrické pole, stacionární elektrický proud, Ohmův zákon v diferenciálním a integrálním tvaru.9. Kirchhoffovy zákony,metody řešení sítí stejnosměrných proudů.10. Práce a výkon stejnosměrného proudu, Jouleův-Lencův zákon.Měření proudu, napětí a odporu.11. Elektronová teorie vodivosti kovů. Pásmová teorie vodivosti.12. PN přechod v polovodiči, polovodičová dioda, usměrňovače. Bipolární tranzistor. Základní parametry tranzistorů, použití.13. Vedení elektrického proudu v elektrolytech, Faradayovy zákony, galvanické články. Užití elektrolýzy.

Získané způsobilosti

Přesná znalost fyzikálního obsahu veličin, definovaných pro popis elektromagnetických jevů, schopnost pozorovat, popsat a analyzovat tyto jevy. Řešit úlohy s použitím výpočetní techniky. Znát vývoj poznatků a technických aplikací.

Literatura

Hubeňák,Josef. Elektřina a magnetismus. Hradec Králové, 2010. ISBN 978-80-7435-075-7.Hubeňák,Josef. Katalog experimentů k základnímu kurzu fyziky Elmg. 2014.

Požadavky

Zkouška písemná s hodnocení alespoň dobře je podmínkou pro ústní zkoušku.

Garant

doc. RNDr. Josef Hubeňák, CSc.