Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální biomonitoring (KFY / PFB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / PFB - Fyzikální biomonitoring, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-2. Historie a současnost sledování ionizačního záření, přirozená radioaktivita a její detekce, monitorování umělých radionuklidů na území ČR, používané veličiny a jednotky.3-4. Monitoring radiační situace v Evropě, síť včasného zjištění, teledozimetrické systémy, letecké a pozemní monitorování.5-6. Radon jako reálné riziko pro lidské zdraví, monitoring.7-8. Metody jaderné spektrometrie, měření aktivity Cs-137, sledování radiační zátěže obyvatel z ingesce, celotělová měření radiace.9-10. Metody atomové spektrometrie. Sledování toxických kovů v ovzduší, vodě a půdě, biomonitoring.11-12. Analýza změn Cs-137 a těžkých kovů v potravinách, přijatelné dávky pro člověka. Role fyzikálního biomonitoringu při monitorování tzv. zdravých rekreačních oblastí.13. Prezentace samostatných dílčích částí týmových projektů studentů.Seminář:1-3. Jaderná spektrometrie I. Terénní cvičení, měření plošné aktivity Cs-137.4-6. Jaderná spektrometrie II. Terénní cvičení, měření koncentrace radonu.7-9. Jaderná spektrometrie III. Měření aktivity Cs-137 v bioindikátorech.10-12. Analýza dat, matematické modely, statistické metody.13. Obhajoby dílčích částí samostatně pracovaných týmových projektů, zápočty.

Získané způsobilosti

Důraz je kladen na seznámení studentů s fyzikálními principy a funkcí jednotlivých přístrojů tak, aby mohli rozšířit možnosti svého uplatnění v oblasti servisu moderní měřící fyzikální přístrojové techniky a průmyslové ekologie.

Literatura

Lynch, J. M., Wiseman, A., May, R. Environmental Biomonitoring: The Biotechnology Ecotoxicology Interface.

Požadavky

Podmínky zápočtu: Účast na terénních a laboratorních cvičeních na externích pracovištích, splněný a obhájený samostatný dílčí projektový úkol.Podmínky zkoušky: Znalost fyzikálních principů jaderné a prvkové spektrometrie, přístrojové techniky, metod měření fyikálního biomonitoringu a vyhodnocování dat.

Garant

prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc.

Vyučující

Ing. Lidmila Hyšplerová, CSc.