Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fundamentální experimenty a hist. měření (KFY / PFEHM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / PFEHM - Fundamentální experimenty a hist. měření, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pozorování a experiment ve fyzice, druhy experimentů.2. Fundamentální exp., které změnily fyzikální poznání.3. Vývoj soustav jednotek a historická měření při realizaci etalonů základních jednotek.4. Fundament. exp. a historická měření v mechanice pevných látek a gravitaci.5. Fundament. exp. v mechanice kapalin a plynů.6. Fundament. exp. a historická měření v termice a termodynamice.7. Fundament. exp. a historická měření v elektřině a magnetismu.8. Fundament. exp. v akustice a optice.9. Fundament. exp. vedoucí ke speciální a obecné TR.10. Fundament. exp. v nauce o záření a v kvantové fyzice.11. Fundament. exp. v atomistice a jaderné fyzice.12. Význam přesnosti přístroje pro měření; cejchování .13. Vztah experimentu (a výsledku pozorování) a fyzikálního zákona jako matematického modelu.V semináři provádět detailní analýzu jednotlivých experimentů a metod měření. Zadat témata seminárních prací, v nichž student detailně popíše a prezentuje určitý úsek fyziky z hlediska fundamentálních exp. a základních metod měření.

Literatura

Vybíral, B. Fundamentální experimenty ve fyzice. Hajko, V.:. Fyzika v experimentoch. Vybíral, B. Fyzikální poznávání světa a vzdělávání ve fyzice. Horák, Z., Krupka, F., Šindelář, V. Technická fyzika. Autor: Buchwald, J. Z., Fox, R. The Oxford Handbook of the History of Physics. Vybíral, B. Zpracování dat fyzikálních měření.

Garant

prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc.