Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová fyzika (KFY / PKF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / PKF - Kvantová fyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah a rozvržení přednášek:1. Úvod, fundamentální experimenty a počátky kvantové mechaniky, základní pojmy matematického aparátu kvantové teorie - operátory a operátorový počet2. Fyzikální předpoklady a základní postuláty.3. Relace neurčitosti. Měření v kvantové fyzice.4. Schrödingerova rovnice, časová změna středních hodnot a integrály pohybu.5. Pohyb částice v silovém poli: volná částice, tunelový jev, částice v potenciálové jámě6. Lineární harmonický oscilátor7. Elementární teorie reprezentací8. Moment hybnosti, atom vodíku.9. Tok pravděpodobnosti a vnitroatomové proudy, spin.10. Bosony, fermiony, Pauliho princip.11. Aproximativní metody - teorie poruch, Ritzův variační princip.12. Atom He (kvalitativně)13. Základy teorie chemické vazby.

Získané způsobilosti

Studenti by se měli znát základní principy kvantové fyziky, umět používat (v nejjednodušších situacích) matematický aparát a řešit nejjednodušší modelové příklady.

Literatura

Skála L. Üvod do kvantové mechaniky. Praha, 2005. ISBN 80-200-1316-4.Davidov A.S. Kvantová mechanika. Praha, 1978. Davydov A. S. Kvantová mechaniky. Praha, 1978. Messiah, Albert. Quantum Mechanics. Mineola, 1999. ISBN 0-486-40924-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- úspěšné absolvování písemné prácePožadavky ke zkoušce:písemná část: úspěšné absolvování písemné práceústní část: samostatný výklad dvou problémů z okruhů uvedených v osnově předmětu

Garant

doc. RNDr. Pavel Heřman, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Heřman, Dr.