Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody řešení fyzikálních úloh ZŠ 2 (KFY / PMRZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / PMRZ2 - Metody řešení fyzikálních úloh ZŠ 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I.Souborné úlohy1. Kyvadlo s magnetkou a měření magnetické indukce.2. Kmity magnetky v homogenním magnetickém poli a kmity vo- divé tyčinky v homogenním elektrickém poli. Rezonanční zapalovací obvod zářivky. Návrh topného těle-sa.3. Termodynamika a stavová rovnice plynů v praktických úlo-hách.4. Řešení elektrických černých skřínek, návrhy vlastních úloh.5.Řešení optických černých skřínek a návrhy vlastních úloh.II.Numericky řešené fyzikální úlohy6.Graf fyzikální závislosti veličin.7. Numerické řešení diferenciální rovnice. Přesnější metody výpočtu.8. Znázornění silových polí.9. Animace ve fyzikálním programu.III.Počítačem řízený experiment a zpracování výsledků10. Systém IP-COACH: hardware, čidla, měřicí panel, consola, ukázka kalibrace a měření11. Harmonický tlumený oscilátor: kyvadlo, pružina. Programy MULTISKOP, KINEGRAF,ZPRACOVÁNÍ12. Snímání a záznam zvuku a světelného signálu. Snímání charakteristiky diody.Programy MULTISKOP, ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU,ŘÍDÍCÍ PROSTŘEDÍ13. Měření přirozené radioaktivity, gama-beta zářiče, měření stínících účinků kovů.Kalibrace stupnice tónového generátoru. Program ČÍSLICOVÝ PANEL, ZPRACOVÁNÍ13. Hodnocení studentských prací a zápočet.

Získané způsobilosti

Jde o nácvik metodiky řešení obtížnějších úloh školské fyziky. Úlohy jsou upraveny v jiné, než klasicky učebnicové podobě. Ve formulaci úloh i v postupech řešení je zdůrazněn "badatelský" podíl, tj. nácvik samostatného objevování souvislostí jevů a formulace těchto souvislostí formou jednoduché matematiky.

Literatura

Hubeňák,Josef. Fyzikální měření pro učitele. Hradec Králové, 2006. ISBN 80-7041-236-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu1. Vypracovat dvě zápočtové práce na dvě témata z této nabídky: a) sestavit komplexní úlohu a ověřit ji v praxib) vytvořit černou skřínku a ověřit její řešitelnostc) napsat malý fyzikální program2. K zápočtu předloží student pečlivě vedený sešit se záznamy o řešených úlohách.

Garant

doc. RNDr. Josef Hubeňák, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Kříž, Ph.D.