Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyz. - chem. metod (KFY / PXX01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / PXX01 - Základy fyz. - chem. metod, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Skupenské stavy látek a vztahy mezi nimi.2. Plynné skupenství. Ideální a reálné plyny.3. Kapalné skupenství. Rovnovážný tlak páry nad kapalinou. Povrchové napětí ka-palin. Viskozita a její měření.4. Tuhé skupenství, základní pojmy krystalografie5. Elektrické a magnetické vlastnosti látek - přehled a typy měření6. Optické vlastnosti látek - přehled a typy měření7. Spektroskopické vlastnosti - přehled a typy měření8. Fotochemické reakce, princip fotografického procesu9. Základní pojmy chemické termodynamiky. Termochemie, zákony a jejich využití.10. Fázové rovnováhy. Destilace a rektifikace.11. Zředěné roztoky, Raoultův zákon, ebuliometrie, kryoskopie. Osmóza, osmotický tlak.12. Rovnováhy v roztocích elektrolytů. Teorie kyselin a zásad. Disociace vody, pH a jeho měření. Vodivost a její měření.13. Chemická kinetika a klasifikace chemických reakcí. Rychlost chemických reakcí. Vlivy na rychlost chemických reakcí.14. Měření fyzikálně chemických veličin s podporou počítače.

Získané způsobilosti

Hlavním cílem je základní orientace v principech vybraných fyzikálně - chemických metod se vztahem k realizaci měření fyzikálně - chemických veličin standardními způsoby a s podporou počítače.

Požadavky

K zápočtu je třeba úspěšně absolvovat písemný test.Zkouška je ústní.

Garant

Ing. Lidmila Hyšplerová, CSc.