Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyziky - Částice a pole (KFY / PZFCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / PZFCP - Základy fyziky - Částice a pole, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Základní představy o částicích a jejich interakcích2. Fundamentální částice a vytváření velkých struktur, základy teorie relativity speciální3. Veličiny vhodné k popisu částic4. Veličiny vhodné k popisu částic, symetrie5. Měření v kvantové fyzice, relace neurčitosti, stručně o detektorech částic6. Konstrukce rovnic pro popis stavů částic; význam stavové funkce (stavový vektor; vlnová funkce; Bornova interpretace)7. Nejjednodušší ukázky řešení ("jednorozměrné" úlohy) ve Schrödingerově obrazu; krátce o interpretacích.8. Kvantování momentu hybnosti; spin, polarizace částic9. Experimentální zkušenost o atomu vodíku (základní struktura hladin energií, jemná a velmi jemná struktura hladin)10. Částice v elektromagnetickém poli; Zeemanův a Starkův jev11. Absorpce a emise fotonů z obalu atomů; spektra molekul (jen stručně)12. Jádra atomů; měření parametrů jader13. Jaderné přeměny14. O silné interakci, modely jader (jen ukázkový přehled)15. Magnetická rezonance a její aplikace

Získané způsobilosti

Volným sdělováním výsledků pokusů a ukázkami kontrukcí rozmanitých rovnic připravit studujícího na formální, avšak operačně pojatý, postup při výkladu kvantové fyziky.

Garant

Mgr. Filip Studnička, PhD.

Vyučující

RNDr. Jan Šlégr