Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy anorganické chemie (KFY / ZOAA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / ZOAA - Základy anorganické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod. Anorganická chemie, její význam a aplikace. Vodík.2. Vodík, hydridy, voda, vlastnosti, úpravy. Disociace vody, vodíková vazba, pH.3. Silné a slabé elektrolyty, stupeň disociace. Silné a slabé kyseliny a zásady, acidobasické reakce, hydrolýza solí. Vzácné plyny.4. Halogeny. Fluor. Cl, Br, I, reakce, sloučeniny a využití.5. Chalkogeny. Kyslík, reakce, sloučeniny a využití. Peroxosloučeniny. Ozon.6. Síra, reakce, sloučeniny a využití. Oxosloučeniny síry. Halogenidy, sloučeniny s dusíkem. Se, Te, reakce, sloučeniny a využití, srovnání reakcí prvků 16. grupy.7. Sloučeniny 15. grupy, N, reakce, sloučeniny a využití. amoniak, amidy, nitridy, azidy. Oxosloučeniny dusíku, kyseliny, soli, reakce, využití.8. P, vazby, reakce, sloučeniny, využití. Fosfidy, oxidy, fosfáty. As, Sb, Bi, reakce, sloučeniny a využití, srovnání reakcí prvků 15. grupy.9. C, vazby, reakce, sloučeniny, využití. karbidy, kyanidy, oxidy, oxosloučeniny, uhličitany.10. Si, vazby, reakce, sloučeniny, využití. silcidy, křemen, křemičitany. Pevné látky, krystaly a skla, jejich struktura, vlastnosti. Keramika.11. Ge, Sn, Pb, vazby, reakce, sloučeniny, využití, srovnání vlastností areakcí prvků 14. grupy. B, Al, Ga, In, jejich reakce, sloučeniny a využití.12. Be, Mg, jejich reakce a sloučeniny a využití. Ca, Sr, Ba, reakce, sloučeniny a využití. Alkalické kovy, jejich reakce, sloučeniny a využití.13. Koordinační sloučeniny, Sc, Y, La, lanthanoidy, reakce, sloučeniny a využití.14. Přechodné kovy, Ti, Zr, W, Cr, Mo, jejich reakce a sloučeniny. Mn, Fe, Co, Ni, reakce, sloučeniny a využití. V, Ta, Pt kovy, U a aktinody, reakce, sloučeniny a využití. Ag, Cu, Au, reakce, sloučeniny a využití. Zn, Cd, Hg, reakce, sloučeniny a využití. Využití anorganických sloučenin a reakcí v ruzných oborech (metalurgie, strojírenství, stavebnictví, sklářství, elektronika, zemědělství, životní prostředí, chemické výroby).Seminář:1. Chemické rovnice, redoxní reakce.2. Látkové množství.3. Koncentrace roztoků.4. Stechiometrie.6. Stavová rovnice, ideální plyny.7. Thermochemie.8. Chemická rovnováha, posuny.9. Elektrolytická disociace, disociace vody.10. pH. Silné a slabé kyseliny a zásad.11. Hydrolysa. Tlumivé roztoky.12. Srážecí reakce, součin rozpustnosti.13. Komplexy. reakce, rovnováhy.14. Elektrolysa. Opakování.

Získané způsobilosti

Seznámit se s anorganickou chemií, anorganickými sloučeninami, jejich reakcemi, strukturou, vazbami a jejich vlastnostmi. Pochopit souvislosti a tendence v jednotlivých skupinách elementů a sloučenin i v celé soustavě anorganických sloučenin a reakcí. Umět používat poznatků anorganické chemie při jejich využití v každodenní praxi, v průmyslu, zemědělství, telekomunikacích a při ochraně životního prostředí.

Požadavky

Podle článku 15. Studijního a zkušebního řádu VŠP. Zápočet - podmínkou udělení zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového písemného testu (výpočty probírané v seminářích, úspěšnost min. 60 %)Zkouška - písemná část (vybraná problematika z přednášené látky, úspěšnost min. 60 %)- ústní část (otázky z přednesené problematiky, podmínka znalost a pochopení přednešené látky)

Garant

PaedDr. Ivan Holý, CSc.