Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny výpočetní techniky (KIN / PDEVT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / PDEVT - Dějiny výpočetní techniky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1a) Počítání na prstech, výpočetní pomůcky a mechanické kalkulátory, abakus, soroban.1b) Vznik kryptografie, typy šifer, steganografie.2a) Logaritmy, logaritmické tabulky a logaritmické pravítko, Napierovy kostky.2b) Vznik kryptoanalýzy, frekvenční analýza textu.3a) První mechanické počítače Charlese Babbage, děrnoštítkové stroje a jejich užití.3b) Polyalfabetické substituce a jejich luštění.4a) Elektromechanické a elektronické počítače, generace počítačů, tajná válka.4b) Rotorové šifrovací stroje, příběh Enigmy.5a) Analogové počítače, souboj digitální a analogové výpočetní a sdělovací techniky.5b) Telegrafie a šifrování, nerozluštitelná šifra.6a) Vývoj periferních zařízení počítačů, vývoj operačních a externích pamětí.6b) Transpoziční šifry a jejich luštění.7a) Od strojového kódu přes asembler k vyšším programovacím jazykům.7b)obecné požadavky na moderní šifry.8a) Operační systémy a uživatelská rozhraní.8b) Historie symetrických počítačových šifer.9a) Osobní počítače (programovatelné kalkulátory, osmibitové počítače, PC, PDA).9b) Asymetrické šifry a jejich implementace.10a) Historie Internetu, historie hypertextu a vývoj webových technologií.10b) Kvantová kryptografie.

Získané způsobilosti

Student získá po absolvování předmětu Dějiny výpočetní techniky základní přehled o historii výpočetní techniky od nejstarších výpočetních pomůcek (abakus, soroban) po nejmodernější informační a komunikační technologie (PDA, Internet) a zároveň přehled o vývoji klasických ručních a moderních počítačových šifer. Tyto poznatky uplatní ve svém budoucím povolání učitele pro doplnění a zpestření vlastní výuky.

Literatura

Musílek Michal. Kapitoly z dějin informatiky. Hradec Králové, 2011. ISBN 978-80-7435-129-7.Campbell-Kelly Martin, Aspray William etal. Computer: A History of the Information Machine. Philadelphia, 2013. ISBN 978-0813345901.Naumann Friedrich. Dějiny informatiky. Praha, 2009. ISBN 978-80-200-1730-7.

Požadavky

Student je povinen připravit a odevzdat k zápočtu referát, který si připraví jednak ve formě počítačové prezentace, jednak v písemné podobě (3 až 4 strany A4 při velikosti písma 12 pt, řádkování 1,5 a okrajích 2,5 cm). Tento referát přednese ostatním jako koreferát k některému tématu přednášky, nebo po ukončení cyklu základních 10 přednášek, kde je dostatečný časový prostor pro všechny studenty.

Garant

PhDr. Michal Musílek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Musílek, Ph.D.PhDr. Michal Musílek, Ph.D.