Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny výpočetní techniky (KIN / PDVTC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / PDVTC - Dějiny výpočetní techniky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výpočetní pomůcky a mechanické kalkulátory, počítání na prstech,abakus, soroban; vznik kryptografie, jednoduchá záměna.2. Logaritmy, logaritmické tabulky a logaritmické pravítko, algoritmusgelosia, Napierovy kostky; vznik kryptoanalýzy, luštění jednoduchézáměny.3. První mechanické počítače Charlese Babbage, děrnoštítkové strojea jejich užití; homofonní substituce, polyalfabetická substitucea její luštění, Kasiského test.4. Elektromechanické a elektronické počítače, generace počítačů;rotorové šifrovací stroje, počítače v tajné válce, luštění ENIGMY.5. Analogové počítače, souboj digitální a analogové výpočetní,záznamové a sdělovací techniky; telegrafie a šifrování, šifra Playfair.6. Vznik a vývoj periferních zařízení počítačů, vývoj operačnícha externích pemětí; jednoduché transpoziční šifry a jejich luštění.7. Od strojového kódu k vyšším programovacím jazykům, procedurální,logické a funkcionální jazyky; šifrování jedotnovým připočtením hesla.8. Operační systémy a uživatelská rozhraní; historie symetrickýchpočítačových šifer.9. Osmibitové domácí počítače, programovatelné kalkulátory, osobníšestnáctibitové počítače; historie asymetrických počítačových šifer.10. Historie Internetu, jeho protokolů a služeb, vznik hypertextu,vývoj webových technologií; kvantová kryptografie.Zatímco prvních deset dvouhodinovek vyplní přednášky, věnované výšeuvedeným tématům, v dalších třech dvouhodinovkách přednesoustudenti referáty, které samostatně zpracují k zadaným tématům.Cvičení budou věnována praktické manipulaci s dostupnými pomůckami.Například počítání na abaku, násobení pomocí Napierových kostek,výpočtům s použitím logaritmických tabulek, na logaritmickém pravítku,manipulaci s okrajově děrovanými kartami, práci s počítači v různýchoperačních systémech a různých uživatelských rozhraních, šifrovánía dešifrování pomocí různých kryptografických algoritmůa luštění jednoduchých ručních šifer.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení studentů učitelství informatiky s historickým vývojem výpočetní techniky, včetně pomůcekpředcházející počítače v pravém smyslu slova, s důrazemna hardware i software počítačů. Studenti by měli získat rámcový přehled o způsobech konstrukce počítačů, o matematických a fyzikálních principech použitých v elektronických a mechanických součástech počítačů, o způsobech utajování a šifrováníinformací a jejích vývoji v průběhu staletí a umět získané vědomosti aplikovat ve výuce informatiky.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je získání minimálně 100 bodů,přičemž body jsou přidělovány za tato kritéria:1. Za účast na každé hodině cvičení IDVT ... 5 bodů2. Za zpracování referátu na zadané téma ... 35 bodů3. Za přednesení referátu studijní skupině ... 15 bodů4. Za zápočtový písemný test maximálně ... 35 bodůZkouška z IDVT je písemná a ústní. Písemná část zkouškyje test z dějin výpočetní techniky. Ústní část zkouškysestává ze dvou částí: diskuse o zpracovaném referátua přehledné shrnutí jednoho z deseti témat uvedených v osnově předmětu (toto téma si student náhodně vylosuje).

Garant

PhDr. Michal Musílek, Ph.D.